Pages Navigation Menu

Tonhalas rakott karfiol recept

Egy kicsit könnyedebb egytálétel a mai, ami akár hétvégén, akár gyors esti vacsoraként is megállja a helyét. A ropogós karfiolrózsák jellegzetes íze mellé kellemesen párosul a tonhalas, krémes besamel. Az enyhe citromos-mustáros utóíz pedig még frissebbé és élvezetesebbé teszi a ropogós kelvirágot.

Hozzávalók 6 személyre:

Babaséf

  • 1 nagyobb karfiol
  • 3 tonhal konzerv (80 gr-os)
  • 2-3 db paradicsom
  • 1 citrom leve és héja
  • 10 dkg sajt
  • 3 evőkanál dijoni mustár,
  • Szegfűszeg
  • Őrölt koriander

Besamel mártás:

  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dl meleg tej

1., Pároljuk meg a karfiolt. Én pároló edényt használok, de úgy is érhetünk el jó eredményt, ha gőz fölött tartjuk egy szűrőben fedő alatt. Vagy egy 5 literes fazékban forralunk 1 liter vizet és beledobáljuk a karfiolt a szegfűszeggel, őrölt korianderrel, és fedő alatt 5 percig pároljuk.A párolásnak akkor van vége, ha gyönyörű fehér és roppanós. Ha kész, tegyük félre.

2., Készítsük el a besamel mártást. A mártások menü pont alatt már megcsodálhattátok, hogyan készülnek a besamel különböző szintjei. Most a bevonó jellegűre lesz szükségünk.
A kész mártáshoz morzsoljuk hozzá a tonhalat, adjunk hozzá mustárt és a citrom levét.

3., Magas falú tepsire lesz szükség. Akinek van kicsi, kb. 20×40-es, az kapja elő, akinek nincs, az a nagy tepsiben alkosson egye kicsit alufóliából. Lásd: Csáky rostélyos átirat.

4., Rendezzünk el az alján egy réteg karfiolt, majd tegyünk rá a tonhalas besamelből, aztán ismét karfiol, és így tovább rétegezzük egészen a tetejéig, amit szórjunk meg a citrom héjával, majd fektessünk rá hámozott paradicsom karikákat és szórjuk meg sajttal.

5., 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd grill módba kapcsolva pirítsuk rá a sajtot.

Ha nem akarunk a besamellel bíbelődni, akkor keverjünk fél liter tejfölbe mustárt, citromlevet és friss apróra vágott petrezselymet.

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.