Pages Navigation Menu

Töltött Tojás Schef módra recept

Regisztrált olvasóim egyre jobban ismerik azt az elvem, hogy igyekezzünk változtatni a megszokott ízeken. Csak így lehet változatos személyes ételkultúránk. A baconos harcsám már egyszer hadat üzent a hidegtálak nyugdíjas körének. Az e heti ajánlatomban is egy olyan étel elkészítését mutatom meg, amely 30 perc alatt kész és igazi felfrissülés az előételek unalmas kínálatában. Szülinapi bulira, szilveszterre, húsvétkor vagy ha átjönnek a haverok egy kis beszélgetésre, minden alkalomra abszolút befutó ez a mennyeien omlós étel. Csak a tojást kell főzni, a többi hozzávaló íze a sütéskor nyílik ki, mint egy bimbós rózsa. Jó érzés végre olyan ételt is az online rovatomban látni, amely még kezdő szakács koromból származik, mikor kedvenc tihanyi éttermem legeldugottabb helységében 2 zsák hagymát és 2 zsák krumplit pucoltam a szokásos gulyásleves adaghoz. Volt időm kigondolni az ötleteimet..

Recept 3-4 személyre:

Babaséf

  • 6 kemény tojás
  • 6 szelet sonka
  • 1 póréhagyma fehér része vagy egy egész hosszában felezve, ha a zöld részt is szeretjük
  • 1 kvk kapor (friss)
  • ¾ kvk fehér bors
  • 1 ek tejföl
  • 5 dkg reszelt sajt

1., Egyszerűbb számolni a perceket, ha hideg vízben tesszük fel a tojásokat főni, mert akkor csak 10–ig kell eljutni.

2., Közben vágjuk nagyon apróra a póréhagymát és a sonkát.

3., A megfőtt tojásokról azonnal öntsük le a forró vizet és folyó hideg víz alatt hűtsük le. Apró trükk, hogy egy kicsit megdöntöm az edényt és hagyom, hogy az edényből kifolyjon a víz. Így folyamatosan cserélődik a meleg víz hidegre.

4., Melegítsük előre a sütőt 180 fokra.

5., A megpucolt tojásokat óvatosan vágjuk ketté és szedjük ki a sárgáját. Reszeljük le egy edénybe és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a sonkát. Majd a tejfölt és a fűszereket. A sózásnál kalkuláljuk bele, hogy a sonka is valamilyen szinten sós.

6., Egy evőkanál segítségével töltsük meg a tojásokat. Először csak egy evőkanálnyit tegyünk a tojásba, hogy a végére egyformákat kapjunk. Akkor lesz szép, ha minden tojást úgy sikerül megtölteni, hogy küllemre visszanyerik eredeti formájukat.

7., Tegyük alufóliázott rácsra és szórjuk meg sajttal. Aztán mehet is a sütőbe. Tálaláskor megszórhatjuk friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával. A Corrs együttes Borrowed Heaven című lemeze még le sem járt, de én már tömöm a fejem. Nagyon kíváncsi lennék milyen íze lenne, ha mondjuk lazaccal, tengeri hallal vagy apróra vágott garnéla hússal ízesítettem volna a tölteléket. Biztosan reszelnék hozzá citromhéjat és egy kevés őrölt korianderrel is megbolondítanám. Na ezért jó dolog főzni, mert minden harapásnál egy újabb ötlet formálódhat, mígnem eljutunk a megvalósításig. A Chef a családban egyediségei közül kihangsúlyoznám a konyha menü pont alatt található aprítási műveletekről készült videókat. Ez az étel remek lehetőség ezek gyakorlására. Azért csak könnyebb így tanulni, mint 2 zsák krumpli mellett, nem?

Borajánló:
Mátrai Ottonel Muskotály 2009 – Károly Róbert Pincészet
Rendkívül könnyed bor. Íze karakteres, gyümölcsös, amely illatában is érezhető. Friss illata üdítő hatású, amely hűtött állapotában még jobban érvényesül. Csőben sült ételekhez, gyümölcsös ételekhez, sajtokhoz ajánljuk.

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.