Pages Navigation Menu

Tojással töltött sertéskaraj – Stillerék módon recept

Nincs kölnim, muszáj lesz szódával ünnepelni. Szerintem gyerekkorunkban egy volt, amivel mindenkit végig locsoltunk. Plusz tojások jártak ezért, mert nem bűzölögtek a jányok az akció után. A csoki tojásnál csak a festettet utáltam jobban. Megenni nem lehetett. Megpucolva is zöld volt. Ráadásul a kezemet is összefogta, amitől módfelett vonzó voltam a következő háznál. Ha egy lavórt szíjazok a hátamra, én lehettem volna az egyik tininindzsa teknőc.
Kitaláltam, hogy tüntetem el őket! A főtt tojásokat baconbe tekerem, majd egy fűszeres hússzeletbe. Beleforgatom sörtésztába, kisütöm, és fejes salátával eszem meg. Ráadásként tormás tejföllel locsolom meg, és reszelek rá sajtot. Nevet is adtam neki.
(Ha egyszer étlapra kerül, tudják ki volt a kitalálója!)

Hozzávalók 10 személyre

Babaséf

  • 2 kg sertés karaj
  • 10 db tojás
  • 10 szelet bacon
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2,5 dl sör
  • fél kávéskanál sütőpor
  • 2 fej saláta
  • 2 csokor retek
  • Kakukkfű
  • Pirospaprika
  • Fekete bors
  • Fél liter tejföl
  • Kis üveg ecetes torma
  • 20 dkg trappista sajt

A kalkuláció testes, de ez kifejezetten a húsvéti locsolók kedvéért fogalmazódott meg ily módon. Normál esetben azzal kalkuláljunk, hogy nyitott szeleteket kell vágnunk. Ahhoz, hogy a tojást be tudjuk burkolni, hús kell.

1., A 2 kg karajból vágjunk 10 nyitott szeletet. A módszer egyszerű, leírni nehéz. Normál esetben úgy szeletelünk, hogy minden szeletet levágunk a húsról. A nyitott szeletekhez az első vágás félig történik meg. A következővel levágjuk ezt a dupla szeletet, ami gyakorlatilag középen nincs ketté vágva. Ne próbáljunk két ujjnyi vastag szeleteket vágni, amit aztán fekve nyitunk meg. Nem lesz egyforma vastag, és bosszúsak leszünk.

2., A nyitott szeleteket a Betyár batyu receptemnél látható videó alapján formázzuk. Azonos mennyiségű pirospaprikából, feketeborsból és sóból csináljunk egy gyors fűszerkeveréket. Fűszerezzük be a húsok egyik oldalát, majd egy órára tegyük félre érni.

3., Főzzünk kemény tojásokat. Hideg vízzel hűtsük le őket. A fejes salátát bontsuk leveleire, majd áztassuk be ecetes lébe. 1 liter vízhez 1,5 dl 10 %-os ecet és 2 evőkanál cukor passzol.

4., Készítsünk sörtésztát. Verjük fel a tojásokat, öntsük hozzá a sör felét, majd adagonként keverjük el alaposan a lisztet. Öntsük hozzá a sör többi részét, végül a sütőport.

5., Közepes hőmérsékleten hevítsünk étolajat. Szépen nyugodtan a sütő közelébe rendezkedünk. Fogunk egy szelet húst, szórjuk meg kakukkfűvel a fűszeres oldalát. A tojásokat körbe tekerjük baconnel, rátesszük a húsra, és feltekerjük. Hústűvel vagy fokpiszkálóval rögzítjük.

6., Beleforgatjuk a sörtésztába és aranybarnára sütjük. Sütés közben többször forgassuk meg, főleg, ha nem fedi el teljesen az olaj a batyunkat. Tálaláskor tormával elkevert tejföllel locsoljuk meg és sajtot reszeljünk rá. Fejes salátát és frissen vágott retket kínáljunk hozzá. Nincs szükség köretre.

Fontos! – A tojást tegyük a szelet rövid oldalára, különben nem fogja körbe a tojást a hús.
A sörtésztából cseppentsünk párat az olajba. Ha túl gyorsan sül, és meg is ég, akkor vegyünk vissza a hőmérsékletből. Különben megég az ételünk.
Az a kemény legény, aki a képen látható mennyiséget meg bírja enni. Én megtettem. Hrrr!
De utólag kérdezzék meg, hogy: – Na fiatalember! Oszt most hány tojása van?

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.