Pages Navigation Menu

Tojásos lecsós paprikás csirke recept

Az Új magyaros ételek következő kihívásában a paprikás csirkét szedtem elemeire. 3 verziót is kigondoltam, de végül ez lett a befutó. A rovat célja, hogy szem előtt tartsuk a régi magyar ízeket, olykor-olykor újakat találjunk ki, és tovább adva a felnövekvő generációnak, ápoljuk a magyar konyha ékköveit. Emellett a változatosságról szóló alapelvemet hangsúlyozom, hogy ha valamit ununk, cseréljük le és folyamatosan újítsuk recepttárunkat. Megéri!

A paprikás csirke lényege, hogy friss zöldségekből (paprika, paradicsom, hagyma) és csirkéből (egész comb, mell) gyakorlatilag pörköltet készítünk. A megfőtt húst kiszedjük és az ízletes alapot átpasszírozzuk, majd tejfölös habarással paprikás mártást készítünk. Köretként galuskával vagy más szóval nokedlivel tálaljuk. Láttam már zöld színű tésztával is.

Babaséf

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 egész csirkemell
  • 5 dkg mangalica szalonna (kolozsvári is lehet) – kockára vágva
  • 3 db hámozott paradicsom – kockára vágva
  • 2 db tv paprika – kockára vágva
  • 2 db édes piros paprika – kockára vágva
  • 1 db nagyobb fej hagyma – apróra vágva
  • 4 szál újhagyma (csak a fehér rész aprítva)
  • 2 db tojás
  • 4 dl tejföl
  • 2 kvk Édes Anna darált piros paprika
  • 4 adag galuska/nokedli

1., A csirkemellet vágjuk nagyobb darabokra, sózzuk és borsozzuk meg. Kevés olajon pirítsuk meg, majd az olajat öntsük le róla egy nagyobb serpenyőbe. A csirkéhez adjuk hozzá a tejfölt és az apróra vágott újhagymát. Forraljunk rajta egyet, majd keverjük el benne a 2 kávéskanál Édes Annát. Ha sótlan, ízesítsük igényünk szerint. Ez eddig egy paprikás csirke turbó fokozatban.

2., A csirke alól leöntött olajban közepes lángon fonnyasszuk meg a mangalica szalonnát. 5 perccel később dobjuk rá a hagymát, újabb 5 perccel később a paprikákat és paradicsomot. A lecsónkból forraljuk ki a vizet, majd üssük rá a 2 tojást (fel is verhetjük). Folyamatos keverés mellett 1-2 percig pároljuk.

3., Tálaláskor a nokedlire szedjünk egy adagot a mangalicás, tojásos lecsóból, majd jöhet a turbó paprikás csirkénk, végül az egészet öntsük nyakon tejföllel. Díszítéskor apróra vágott piros paprikával és metélőhagymával csalogassuk elő a trikolort.

A másik két verzió, csak ötletelés szinten:
1., Tepsiben a húsra rétegezzük a zöldséget és a szalonnát, öntsük le tejföllel és süssük készre.
2., Daráljuk le a húst, és süssünk belőlük fasírtgolyókat. Készítsünk zöldséges tésztasalátát. A kettőt együtt salátalevélben tálaljuk, és öntsük le paprikás mártással.

Jó étvágyat! 

Tojásos lecsós paprikás csirke recept - Újragondolt receptek

Tojásos lecsós paprikás csirke recept – Újragondolt receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.