Pages Navigation Menu

Tárkonyos őzragu mártogatós lángossal recept

Az őznyak, mint hús megítélése nem túl hízelgő szegény állatra nézve. Harmadosztályú húsnak jelölték, pedig a csupa izom hús lehet értékes portéka is. Annak, aki például nem tudja megvenni az őz szűzpecsenyéjét, de szeretne egy kis vadhúst az asztalra. Főzve levesnek, de egészben sütve is szívesen látnánk a hétvégi ebédek alkalmával. Főleg így, ahogy én gondolom.

Hozzávalók 4-6 főre:

Babaséf

  • 1,5 kg őznyak (vagy karaj esetleg lapocka)
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 kg gyökérpetrezselyem
  • 1 egész citrom
  • 3 evőkanál tárkony
  • Erőleves kockából
  • 5 dkg vaj
  • tejszín, liszt

Pácfűszerek: tárkony, rozmaring, borókabogyó, kakukkfű, frissen őrölt tarkabors és szerecsendió

Lángos hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 db közepes méretű burgonya főzve
  • fél kocka élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • olaj

1., Először is pácoljuk be az őznyakat. Fenti pácfűszer keveréket gyakran használom más húsokhoz is, maximum egy kis zsályával egészítem ki. Keverjük össze a pácfűszereket és alaposan dörzsöljük be vele a húst. Ha kiolvasztott hússal dolgozunk, ügyeljünk rá, hogy a lé teljes mértékben tűnjön el belőle. Nem akarunk véres húslében pácolni, ugye? Tépjünk le egy jó nagy alufóliát, fektessük rá az őzet, majd sertészsír darabokkal fedjük le. Csavarjuk be kétszer fóliába és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap 180 °C fokon 1 órán keresztül a csomagolásba hagyva sütjük. Sütés közben nagyjából a felénél egyszer fordítsuk a másik oldalára. A fűszeres zsír átfolyik a húson, így nem szárad ki az őz sütés közben. Ezt persze többször is meg lehet csinálni.

2., Közben elkészíthetjük a lángos tésztát, ami addig szépen megkel a kályha mellett.

3., Pucoljuk meg a gyökérpetrezselymet és kockázzuk fel. Vajon megpirítva, kevés erőlevessel főzzük puhára. Dobjunk bele egy egész citromot enyhén megfacsarva, valamint a tárkony felét. Botmixerrel pépesítsük, majd hígítsuk erőlevessel, végül tejszínes habarással sűrítsük be. Általában a pépet csak addig szoktam hígítani, ahány adag kell. Ha nem muszáj, nem használok lisztet. Itt most azért van rá szükség, hogy a mártással összekevert hús mellett maradjon valami lé is.

4., A sült őznyakról szedjük le a húst, daraboljuk fel és keverjük össze a tárkonyos mártással. Fűszerezzük a megmaradt tárkonnyal. Egyszer forraljunk rajta és hagyjuk kicsit összeérni az ízeket.

Mint minden tárkonyos, citromos ételnek kell egy nap. Ha igazán nagy durranást akarunk, akkor várunk vele egy fél napot.

Jó étvágyat!

Tárkonyos őzragu mártogatós lángossal recept - Vadhús receptek

Tárkonyos őzragu mártogatós lángossal recept – Vadhús receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.