Pages Navigation Menu

Szürkemarha oldalas sajtmártással recept

A szürkemarha húsa sokak számára egy elérhetetlen csoda. Pedig nem. Nem mondom, hogy a sarki kisboltban is kapható, de kis kérdezősködéssel beszerezhető. Gulyáshús kb. 2000.- Ft/kg, de a mai oldalast 1100.- Ft/kg áron vettem. Nagyon fontosnak tartom ennek a húsnak a fogyasztását, ezért idén még lesz pár szürkemarha étek.

Hozzávalók 4 személyre:

Babaséf

  • 1 kg szürkemarha oldalas
  • 10 dkg sertés zsír
  • 5 dl víz

Pácoláshoz:

  • olaj
  • 2 szem szegfűbors,
  • 2 kvk tárkony,
  • 3 szem boróka bogyó,
  • Fél kvk mustármag
  • Fél kvk koriander mag
  • Fél kvk színes bors őrlemény
  • Sajtmártás
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 2,5 dl forró tej
  • 10 dkg ementáli sajt
  • Szerecsendió

Zöldségmetélt:

  • 1 nagy répa
  • 1 nagy gyökérpetrezselyem
  • 1 közepes cukkini
  • Fokhagyma

Mit kell tudni a szürkemarha húsról? Először is a vadhoz hasonlóan igényli a zsíros környezetet. Ízesítése is megkívánja a kicsit markánsabbat. Főzési ideje is megegyezik a vadakéval. A hús illatában savanykás, ami teljesen normális, pácolás alatt ez erősödhet, de nem kell megijedni. Főzzük, pároljuk puhára, higgyük el, megéri megvárni.

1., Az első feladat az oldalas pácolása. A fűszereket mozsárban, vagy zacskóba téve klopfolóval törjük össze. Olajozzuk be a húst, majd fűszerezzük be alaposan a keverékkel. Zárt edénybe téve egy éjjelen át pácoljuk.

2., Hevítsük a sütőt 180 fokra. Én kerámiatálba tettem a húst és kanállal melléadagoltam a zsírt. Öntöttem alá 2,5 dl vizet, majd lefóliáztam és elkezdtem sütni. Nagyjából 2 óra elteltével ajánlom, hogy nézzünk rá és forgassuk meg a szaftban. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.

3., A zöldségmetélt rendkívül egyszerű. Zöldséghámozó pengével tisztítsuk meg a zöldséget, majd fentről lefelé húzzuk le a pengét, így szép vékony metélt vastagságú szálakat vágunk. Kevés olíva olajon futassuk meg, majd amikor finom roppanós, reszeljünk rá 3-4 gerezd fokhagymát.

4., Sajtmártáshoz először csináljunk besamelmártást, majd reszeljük bele a sajtot. Fűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval. Hidegen, majonézzel elkeverve egyenesen óriási. Extraként az oldalas szaftjából csenhetünk bele egy keveset.

5., A steak burgonya elkészítése szintén egyszerű. A krumplit héjában félig megfőzzük, majd cikkekre vágjuk, végül bő olajban kisütjük. Ízlés szerint fűszerezzük.

Tálaláskor a zöldségmetéltre tegyünk pár cikk steak burgonyát, majd csont nélküli oldalast, végül öntsük nyakon egy kis sajtmártással.

Jó étvágyat! 

Szürkemarha oldalas sajtmártással recept - Saját Magyaros receptek

Szürkemarha oldalas sajtmártással recept – Saját Magyaros receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.