Pages Navigation Menu

Szilvásváradi füstölt pisztráng cikória papucsban recept

„Mit együnk Szenteste?” Ez a kérdés már sokunk fejében ott bújkál, szeretnénk valami különlegeset a családi asztalra varázsolni. Ahogy már jeleztem, az egyszerű és olcsó megoldások jellemzik az idei kínálatot. Van, aki már a második ilyen készülődésemben vesz részt. Természetesen örömmel veszem, ha valaki egy régi ötletét szeretné megvalósítani, és ezért hozzám fordul tanácsért. Írjatok bátran, segítek! Nálam vannak tradícionális fogások, amelyek nélkül nincs karácsony. Az egyik a borleves, a másik az apró fűszervajas kenyérfalatkák. Amolyan kezdés gyanánt. Idén egy régi nagy kedvencemre építettem az előételt: a szilvásváradi füstölt pisztrángra.

Hozzávalók 4 személyre:

Babaséf

  • 1 db füstölt pisztráng
  • 1 db cikória
  • 5 dkg csicseriborsó
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 2 tubus sajtkrém
  • 6 kvk tejföl
  • Friss rozmaring
  • 5 dkg dió

1.,A csicseriborsót tegyük vízbe legalább 4 órára, hogy alaposan megdagadjon. Érdemes előző este ezt megoldani, hogy másnap csak meg kelljen főzni. A főzővizet fűszerezzük gazdagon rozmaringgal. Főzési idő 10 perc.

2.,A sajtkrémet keverjük össze a tejföllel, ez lesz az alapja az egésznek. A pisztrángról könnyedén eltávolítható a bőre, gyorsan hozzájuthatunk a füstös aranyhoz. Egyedülálló ízére hamar rá lehet szokni, és fontos Omega zsírsavakat is tartalmaz. Csipkedjünk a sajtos-tejfölbe egy kevés halhúst, adjuk hozzá az áfonya felét és a megfőtt csicseriborsót. Keverjük össze, majd törjünk rá egy kevés fehér borsot.

3.,Szedjük leveleire a cikóriát, és a leveleket, azaz a papucsokat mártsuk bele darált dióba. A szép diós bevonat érdekében vékonyan kenjük meg oliva olajjal, hogy jobban rátapadjanak a dió szemek. Tegyünk bele egy-egy adag „tölteléket”, majd díszítsük további haldarabokkal, áfonyával és darált dióval.

Milyen ötletek jöhetnek még szóba?
Ha hideg salátát csinálunk, használjunk fűszerfőzetet. Például hideg korianderes garnélasaláta esetén egy zacskó koriandermagot 1 dl vízben főzzünk meg. Szűrjük le, és ezzel a főzettel ízesítsük a majonézt. Természetesen ez bármilyen mag- vagy levélfűszer esetében igaz. A tartármártásba kevert esszenciától még ízletesebb lesz az étel. 1 dl főzethez fél liter tartármártás a minimum. Az így készült salátát alaposan hűtsük le, akár egy éjszakán át.

Jó étvágyat! 

Szilvásváradi füstölt pisztráng cikória papucsban recept - Pisztráng receptek

Szilvásváradi füstölt pisztráng cikória papucsban recept – Pisztráng receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.