Pages Navigation Menu

Sertésmáj Savoy módra recept

A Savoy-t eredetileg bárány- és borjúhúshoz ajánlják. Lényege, hogy elősütött hússzeletek közé pirított sonkát és gombát tesznek. Sajtos, szerecsendiós besamel –azaz Mornay – mártással leöntve sütőben összesütik. Vegyes körettel tálalva szolgálják fel.
Az én gondolatom az volt, hogy ugyanezt sertésmájjal próbálom ki csak egy kicsit másként. A májat körszeletre formáztam és toronyba rendeztem. Közé szintén körszeletre formázott sült sonkaszeletek, majd pirított friss kakukkfüves gomba került.
Tűzálló tálba téve, leöntve Mornay mártással aranybarnára sütöttem.

Hozzávalók 4 személyre:

Babaséf

  • 70 dkg sertésmáj
  • 50 dkg barna csiperke
  • 16 szelet sonka
  • 4-5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 10 dkg trapista sajt
  • 1 egész szerecsendió
  • Majoranna

1., A sertés májat lapjában vágjuk 1 cm vastagra, majd vágjunk ki belőle kör alakú szeleteket. Fűszerezzük majorannával és reszeljünk rá szerecsendiót. Mártsuk lisztbe és süssük át őket közepes lángon.

savoy máj

2., A megmaradt zsiradékban pirítsuk meg a szeletekre vágott gombát. Fűszerezzük frissen tépett kakukkfűvel. Kevés olajon pirítsuk meg a szintén kör alakúra vágott sonkát is.

3., Készítsünk besamelt. A kész tejmártásba reszeljük bele a sajt felét és fűszerezzük némi frissen reszelt szerecsendióval.

4., Hevítsük elő a sütőt 180 fokra. Tűzállótálba rendezzünk el 4 májszeletet. Egy szelet sonka, gomba, majd még egy sonka, aztán újabb máj. Ebből még egy emelet, majd jöhet a mártás.

Tálalás előtt szórjuk meg frissen reszelt sajttal. Ínyenceknek penészes sajtot is ajánlok a rétegek közé. Frissen tálaljuk köret nélkül, egy kis salátával.

Próbáljuk ki rakottasként, ferdén egymást fedő rétegekkel, majd egyben leöntve a mártással.

Jó étvágyat!

Sertésmáj Savoy módra recept - Sertéshús receptek

Sertésmáj Savoy módra recept – Sertéshús receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.