Pages Navigation Menu

Segulyás egy marharagu

Természetesen az újragondolt magyaros ételeim közé sorolom be. Nem az első kísérlet, hogy egy egészen új színben tűntetek fel egy régi receptet. Ráadásul tradicionális receptet. A gulyás hozzávalóiból egy új, frissebb ragu készült, ami jó időre a kedvenc marhahús ételem lesz. Imádom a marhahúst és az egyik legjobb húsalapanyag amivel dolgozni lehet, a marhanyak.

Hozzávalók 2-4 személyre:

  • 70 dkg marhanyak
  • 70 dkg vegyes zöldség (répa, zeller, gyökér, burgonya, fehér főzőhagyma)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál paradicsom püré (kb. 150g)
  • Friss petrezselyem
  • Római kömény, fekete bors, só
  • Sertés zsír

A legfontosabb az arány. Mint a halászlénél, amennyi hal, annyi hagyma. Nos itt ez az elv jól működik és akár egy életre megjegyezhetjük, hogy a raguban soha nem lehet több a zöldség, mint a hús. Különben hallgathatjuk a szidalmakat. Viccet félretéve az a legjobb, ha csak éppen van benne zöldség, mert amúgy a húst szeretjük. De komolyan. 50% hús, 50% vegyes zöldség.

Először zsíron lepirítjuk a kockára vágott marhanyakat. Fedő alatt elkezdjük párolni a húst. Közben daraboljuk fel a zöldséget, ami méretben illeszkedjen a hús “kocka” méretéhez, hogy szép is legyen, nemcsak finom. Azzal számoljunk, hogy a zöldségek főzési ideje kb. 30 perc. Amikor úgy érezzük, hogy a hús ennyi idő múlva lesz kész, akkor adjuk hozzá a zöldségeket. A zöldség üde lesz, a marhahús pedig magába szívja a zöldségek levét és mennyei ételt kapunk. Én itt a fazékból átrakom az egészet inkább egy nagyobb serpenyőbe, hogy legyen helyem és kedvemre bámészkodhassak felette. Jöhet a paradicsompüré és a fokhagyma. Utóbbira csak lazán üssünk rá és mehet bele. Csipet római kömény, de ne vigyük túlzásba nem chili con carne. Zárásképpen fekete bors és só, ha kevésnek érezzük.

Aki végig olvasta a receptet az kétszer is gondolja meg, hogy 4 személyre főz. Lehet a 12 jobb.

Jó étvágyat kívánok!

marharagu, gulyás, marhanyak

 

Köszönöm, hogy megosztod.