Pages Navigation Menu

Rozmaringos tarja gyöngyhagymás paprikamártással

A cserepes rozmaringot, idővel át kell ültetni. A levelek kicsit megöregednek, és ilyenkor kénytelenek vagyunk szüretelni. Erre specializálódott ez a recept. E mellett egy váratlan ízű mártással is megismerkedhetünk, ami alapmártásunk is a standard ételek sorában.

 Hozzávalók 2 személyre:

Babaséf

  •  fejenként 15-17 dkg sertés tarja
  •  fejenként 2 db közepes méretű burgonya
  •  3 db fehér paprika
  •  2 db piros édes paprika
  •  2 fej vörös hagyma
  •  Rozmaring, kakukkfű, fokhagyma, 3 dl olaj
  •  2 l sertés- vagy marhahús alaplé
  •  Petrezselyem
  •  5 evőkanál tejföl
  •  Ecetes gyöngyhagyma konzerv

1.,Készítsük el a pácot, apróra vágott rozmaringból, kakukkfű levélből, és 4 gerezd fokhagymából. Egy tálkában keverjük őket össze, öntsük fel olajjal és hagyjuk érni legalább egy fél napon át. Így az olaj is fűszer ízű lesz.

2.,Klopfoljuk ki a tarját a tanult módszer alapján, majd tegyük a pácba a szeleteket. 12-24 óráig hűtőben tároljuk.

3.,Tegyünk fel forralni 2,5 liter vizet, majd dobjunk bele 2 leves kockát. Ha felforrt kis lángon tartsuk melegen. Vágjuk 1×1-es kockára a paprikákat, és apróra a hagymákat. Kevés olajon sóval izzasszuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a paprikát. Engedjük fel egy liter húslével.

4.,Közben készítsünk szalmaburgonyát, ami azt jelenti, hogy a korábban már megismert julienne-t alkalmazva, szép vékony csíkokra vágjuk fel a burgonyát. E művelet alatt, már forrósíthatjuk is az olajat. Egy serpenyőbe öntsük le a pác olajat a húsról, és hevítsük fel közepes lángon. Kezdjük el sütni a tarját. Ha túl gyorsan akarjuk megsütni nem csak nyers, hanem kemény is lesz.

5.,A megfőtt paprikát egy szűrőn át, passzírozzuk vissza a főző levébe, és adjuk hozzá a tejfölt. Ha sűrű lett, akkor húslével hígítsuk fel. Tegyük bele a lecsepegtetett, és félbe vágott gyöngyhagymákat (fejenként egy marék). Forraljuk együtt 10 percig. A megsült burgonyát papírozott fém tálba szedjük át. Ne sózzuk meg! Vágjunk egy hosszabb paprika szeletet, és az egyik oldalát mártsuk apróra vágott petrezselyembe. Ez lesz a díszítés.

Pár tanács, ami nem árthat. Mindig olvassuk végig a receptet, hogy lássuk, milyen műveleteket kell elvégezni, hány edényre lesz szükség. Direkt nem jeleztem a kalkulációban, hogy plusz olaj kell a burgonyához is, amit csak akkor tudunk meg, ha előtte végig olvassuk a szöveget. A bemutatott pác bármilyen hússal alkalmazható, nem feltétlenül csak tarjával jó. Ennek az oldalnak pont ez a lényege, hogy amellett, hogy ételeket és ízeket tanít meg, minden hozzávalót ki lehet váltani valami mással is. Például tarja helyett csirke, paprika helyett gomba. Ennyi az egész.

Sült krumplihoz annyit fűznék hozzá, hogy a legtöbb esetben azért puhul meg, mert vagy öreg volt – leginkább nem sütéshez való -, vagy meg lett sózva, vagy kicsi edénybe raktuk, és a párát magába szívta. Ha megsült vagy egy széles tálba, vagy egy szintén széles, de lapos porcelán tányérra szedjük. A lényeg, hogy szellős legyen, hogy a gőz lecsapódás nélkül el tudjon távozni. Ha tálba rakjuk egyszer-kétszer forgassuk át szűrőkanállal. Tálalás előtt só és fehérbors keverékével lehet fűszerezni.

A cserepes rozmaringot, idővel át kell ültetni. A levelek kicsit megöregednek, és ilyenkor kénytelenek vagyunk szüretelni. Erre specializálódott ez a recept. E mellett egy váratlan ízű mártással is megismerkedhetünk, ami alapmártásunk is a standard ételek sorában.

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.