Pages Navigation Menu

Pozsonyi kifli recept

12 darabhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg porcukor
  • 0,5 dkg vaníliás cukor
  • Negyed citrom héja
  • 7,5 dkg tej
  • 3 db tojás
  • Egy csipet só

1., Az élesztőt hideg tejben elkeverjük, majd belekeverjük egy tojás sárgáját. A hideg vajat, a lisztet, a kétféle cukrot, a citrom héját, a maradék tejet és a sót egy tálba tesszük. Elkezdjük gyúrni, majd hozzáadjuk a tojásos élesztőt, és kemény tésztát gyúrunk belőle. Ha lágynak érezzük nyugodtan lisztezzük meg. Hideg helyen pihentetjük kb. fél óráig, ettől még kezelhetőbb lesz később.

Babaséf

Máktöltelék

  • 20 dkg darált mák
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • ½ tonkabab
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál baracklekvár (vagy csipkelekvár)
  • 1 evőkanál méz
  • 2 dl tej
  • ½ kupak rum aroma

2., A hozzávalókat a rumaroma kivételével lábasba tesszük és folyamatosan kevergetve felforraljuk. Amikor bugyog, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a rumaromát, majd kihűtjük. Lehet a tésztakészítéssel egy időben is csinálni, ha többen vagyunk a konyhában.

3., A tésztát kb. 30 perces pihentetés után átgyúrjuk, majd kb. 5cm vastag hengert gyúrunk belőle, amit kb. 1-1,5 cm-enként bevágunk. A kis darabokból golyókat formázunk, majd lisztezett munkalapon kinyújtjuk kerek lapokra.
4.,Egy evőkanál máktölteléket teszünk mindegyik közepére, majd a szélek felé szétterítjük. Ügyeljünk, hogy körben maradjon fél-fél centi.
5., Feltekerjük, és hegyes kifli formára hajtjuk. Nekem nagyon fontos ez a momentum, mert oda vagyok a ropogós kiflivégért!
6., Megkenjük tojással, majd hideg helyre tesszük fél óráig. Sütés előtt szobahőmérsékleten újra átkenjük, és 170°C-on 20-25 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Pozsonyi kifli recept - Péksütemények, Kenyerek

Pozsonyi kifli recept – Péksütemények, Kenyerek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.