Pages Navigation Menu

Piknik kosárkák recept – Töltött omlós tészta

Szomorú lenne, ha az időjárás nem adna még egy lehetőséget, hogy a természet lágy ölén piknikezzünk egy utolsót. Faszén-füstös esték után most vegyük elő a kosarat és rakjuk meg mindenféle finomsággal és irány a zöld! A pirult paradicsom íze provance-t idézi, amihez egy kellően hűs chardonnay…mmm, igazi mámort jelent.

Hozzávalók 14-16 kosárkához:

Babaséf

  • 1 adag pite tészta…tovább a recepthez
  • 15 dkg csirkemell sonka
  • 10 dkg füstölt karaj
  • 2 nagyobb paradicsom hámozva
  • 2 piros húsú édes paprika
  • 50 gr (fél üveg) capri bogyó
  • Friss kakukkfű, oliva olaj
  • Fűszervaj:
  • 100 gr teavaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Citromlé
  • Fehér bors
  • És a lényeg: fodros sütőformák.

1., Fűszervajat úgy készíthetünk a leggyorsabban, ha a vajat apró darabokra morzsoljuk és meleg helyen hagyjuk olvadni. Ha már lehet vele dolgozni, akkor vágjuk apróra a petrezselymet, reszeljük bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és pár csepp citromlével ízesítsük meg. Felhasználásig tegyük hűtőbe.

2., A tészta itt az almás pite alapja, amit 30 dkg lisztből szoktam készíteni. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A tésztát nyújtsuk ki fél centiméter vastagra. Tegyük rá a formákat, és 1 cm-re a szélétől vágjuk körbe azokat. Így tuti lesz a kosárka formája.
Ha megsültek, kisenek a formából és gyorsan le is hűlnek, úgyhogy nagyüzemben lehet gyártani őket. Ha szép füleket szeretnénk, akkor egy tenyérni darabot tegyünk félre.

3., A paradicsomot, paprikát, sonkát, capri bogyót, füstölt húst vágjuk apróra. Oliva olajon egyszerre pirítsuk össze az egészet. A paradicsomot hagyjuk, hogy jól lepiruljon, ettől lesz provánszias az íze.

4., Ha kész, és a kosárkák is szépen gyűlnek, akkor a kosarakat kenjük meg fűszervajjal és tegyünk bele egy adag (1 evőkanál) tölteléket. Én úgy csináltam, hogy kicsit megnyomtam, hogy több férjen bele. Még melegében szórjuk meg frissen vágott kakukkfűvel. Voila!

5., Akinek nagy falat a tésztafonás, annak itt véget is ért a recept. Aki viszont megpróbálkozik vele, az a következőket tegye. Egy fülhöz 3 gyufaszál vékony csíkot kell levágni a félcenti vastag tésztából. Ujjunkkal nyújtsuk ki és fonjuk be, mint egy copfot. Ha az egyik végén összecsippantjuk a szálakat, akkor könnyebben haladhatunk. A betöltött kosárkákra téve, felső sütés módban vgy még jobb, ha grill módban sütjük készre.

Jó étvágyat!

Piknik kosárkák recept - Töltött omlós tészta - Házi Tészta receptek

Piknik kosárkák recept – Töltött omlós tészta – Házi Tészta receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.