Pages Navigation Menu

Párolt tyúk Fogarasi módon – Schef.hu átiratban recept

Bosszantó számomra, hogy a mai magyar konyha eltávolodott színes múltjától. Nincsenek már „módok”, csak hangzatos, 3 sorba se beférő ételek. A hihetetlen kreativitású chefek a névadásnál minden fantáziájukat elvesztik. Talán attól félnek, hogy ha megkérdezi a vendég mi az a Fogarasi mód, akkor beszélni kell a vendéggel? Vagy a pincérek úgy sem jegyzik meg? Én máshogy látom a vendéglátást. Remélem, a régi módok hallatán megjön a kedv a régi ízek felújításához. Jöjjön egy régi kedvenc!

Hozzávalók 4 személyre:

Babaséf

  • 4 db tyúkcomb (vagy csirke)
  • 15 dkg erdélyi szalonna
  • 1 szál kolbász
  • Fél kg savanyú káposzta (vecsési)
  • 30 dkg sütnivaló burgonya
  • 2 fej hagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 0,5 l tejföl
  • 3 dl muskotály
  • Őrölt kömény, pirospaprika
  • Cukor

1., Ha tyúkot választunk, akkor mindenképpen meg kell főzni, mielőtt továbblépnénk. Egy nagy lábasban tegyük fel hideg vízben a tyúkcombokat. Lassan főzzük és „zöldségeljük be” a hagymával és a kápia paprikával. Ha a tyúk megpuhult, a főzőléből egy finom levest is készíthetünk. Aki csirke mellett dönt, az vágja be a csirkét a csont mellett, ahogy azt a Schef.hu oldalon már mutattam, és kevés olajon süsse elő serpenyőben a combokat.

2., A szalonnát vágjuk apró kockákra és kezdjük el kisütni a zsírját. A tepertőt szűrjük papírra és tálalásig tegyük félre. A zsíron forgassuk át a lecsöpögtetett káposztát, öntsük fel borral és pároljuk elő, amíg a bor le nem fő róla. Ha ez megvan, fűszerezzük némi őrölt köménnyel és pirospaprikával.

3., Hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk fel diónyi darabokra. Forgassuk bele olajba, sózzuk és tegyük tepsibe, majd a180 fokra hevített sütőbe.

4., Vegyünk elő egy hőálló edényt, amibe elférnek a combok. Először béleljük ki a tyúk mellett főtt hagymával és némi párolt káposztával. Rendezzük el a tálban a combokat, majd fedjük be a maradék párolt káposztával. Ha nem fér bele mind, jó lesz mellé csipegetni evéskor. Öntsük nyakon az egészet tejföllel és tegyük a sütőbe a már készülő burgonya alá. Használjuk a rácsot egy másik fiókállásba.

5., Figyeljük melyik sül meg előbb, azt vegyük ki hamarabb. A megsült burgonyát szórjuk meg melegen őrölt köménnyel. Ettől az egész pompás illatfelhőben úszik majd. Tálaláskor karikára vágott sült kolbásszal díszítsük, locsoljuk meg tejföllel és a kisült tepertővel szórjuk meg.

Jó étvágyat! 

Párolt tyúk Fogarasi módon – Schef.hu átiratban recept - Újragondolt receptek

Párolt tyúk Fogarasi módon – Schef.hu átiratban recept – Újragondolt receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.