Pages Navigation Menu

Ovikert Program

www.ovikertprogram.hu

Ovikert Program 2015-ben is!

Babaséf

2012 májusban indult el az Ovikert Program, és a támogatásoknak köszönhetően 24 óvodában sikerült zöldséges kerteket létrehozni Heves megyében.
A pályázati kiírás egyszerű volt. Azoknak az óvodáknak a jelentkezését vártuk, akik rendelkeznek szabad, megművelhető földterülettel. Számukra a talajjavítást, a palántákat és az eszközöket biztosítottunk. A gyerekekkel közösen ültettük el a palántákat, mely zömében talaj felettiek. (paradicsom, paprika, padlizsán, tök, zeller és fűszerek, mint például bazsalikom)
Ezután egyetlen feladatuk maradt: felnevelni a palántákat.

[flagallery gid=10]

Miért van erre a programra szükség?
A program során számos olyan megdöbbentő tényre leltünk, ami azt igazolja, a gyerekek nem tudják honnan származik az étel. A zöldség az árustól van. Anyu hozza. A boltban terem. A csirkét nem toll, hanem fólia borítja. Az Ovikert Program egyik videójában látható, hogy egy kislányt mi tanítottunk meg gereblyézni. Attól a naptól már segíteni fog a nagypapájának. Ki tudja miért nem tudta eddig?

A mi és az érettebb generáció tagjai még talán emlékeznek milyen volt a falusi élet. Nyaralás a nagyszülőknél, csirke etetés, fogócska a réten, szárról enni az epret, fára mászni a meggyért. Minket ezek az élmények vezéreltek abban, hogy olyan programot alkossunk, ami színesebbé teszi a mai gyerekek életét.
Ez a program bemutatja, honnan származik a zöldség gyümölcs.

Hogyan kell ültetni, gondozni egy életet?
Nemcsak egyfajta munkával ismerteti meg a gyerekeket, hanem felelősségre is neveli őket.
Egészséges és tudatos életmódra neveli őket. A tányérra tett zöldség nem ellenség, hanem jó barát.

Az Ovikert, mint Munka

Az ovisok szeretnek játszani, de minden ültetési napon azt tapasztaltuk, hogy egészen más módon kezelik az eseményeket. Felnőttes komolysággal ásták az ültető gödröket, hordták a vizet, és páran kiemelkedve a többiektől irányították a munkát.

Az Ovikert, mint Értékrend

Az ifjabb generáció nem kap pozitív példát ahhoz, hogy tudja miért kell dolgozni. Nem elsősorban az amit apa vagy anya csinál, hanem egy olyan tevékenység megszerettetése a cél, ami kézzel fogható eredményt hoz, sikerélményt ad, és rendkívül hasznos. Ezen keresztül egy tudatos és helyes értékrend alakulhat ki bennük. Sok szülő gondolja azt, ők még nem érthetik ezt? Nagyon is értik.

Az Ovikert, mint Prevenció

Fentiekben elhangzott, hogy a tányérra tett zöldség nem ellenség, hanem jó barát. Az Ovikert küzd a cukorbetegség ellen. Magyarországon egyre jobban terjed a cukorbetegség és válogatás nélkül, kort, nemet nem nézve változtatja meg emberek életét. A még gyerektelen párok étkezési szokásai óriási mértékben befolyásolják a születendő gyermek cukorbetegségre való hajlamát. Az óvodás korban már elhízott gyerekek szinte mind cukorbetegek lesznek.
Van olyan, aki nem szeretné gyerekeit, családját egészségesnek látni?

Az Ovikert, mint Táplálék

A helyes táplálkozás, és a Magyar Termék védelme szorosan összefügg a programon belül, hiszen a szezonális étkezés alapjait is e program keretein belül kívánjuk megadni. Mi, mikor kerüljön az asztalra és milyen formában, hogy az nem csak egészséges, de finom is legyen.

Magyarországon nincs hagyománya a szezonális étkezésnek. Létrejönnek rendezvények egy-két zöldség vagy gyümölcs megünneplésére, de pénz hiányában sorra tűnnek el. Több tízmilliós családi házak épülnek díszkertekkel. Szépsége vitathatatlan, de értéktelen. Sem újat, sem változatosságot, sem minőséget nem adnak a család táplálkozási szokásaihoz.

Az Ovikert Program egyik feladata, hogy teret nyerjen a háztáji kertészkedés. Friss, magunk nevelte zöldség kerüljön az asztalra. Az így elfogyasztott étel minősége jobb és szellemi táplálék is, hiszen a család nevelte fel.

Támogatásunk lehetőségei

Amennyiben az olvasottak és a csatolt képet meggyőzik Önt arról, hogy erre a programra szükség van akkor kérjük, támogassa munkánkat. A rendelkezésre álló keretet a lehető legjobban hasznosítjuk, hogy minél több óvodában valósuljon meg a program.

– Biztosítjuk az óvodák számára a talajjavítást, a kerti eszközöket és a palántákat.
– A nyár második felében a betakarítások alkalmával családi főzőnapokat szervezünk, ahol az ovisok láthatják, hogyan készül étel az általuk felnevelt zöldségekből.
– Prevenciós előadásokat szervezünk életmód tanácsadók részvételével.

Úgy érezzük, hogy amit teszünk, az nem csak az óvodák minőségét emeli, hanem a megye  megítélésén is javít. Vonzóbbá tehetjük családok számára és értékekre alapuló közösségeket hozhatunk létre.

E-mailünk: info@ovikertprogram.hu

WEB: ovikertprogram.hu

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.