Pages Navigation Menu

Muszakasz Rakott padlizsán recept

Eredeti görög recept
Nem lehet úgy hazatérni Görögországból, hogy ne zsákmányoljunk pár eredeti receptet. Nem a helyi könyvesboltból, hanem házigazdáinktól. Azt fontos tudni, hogy nincs 3-4 fős adag. Az eredeti kalkulációban minden zöldség neve előtt ez szerepelt: 1 kg. Ezek után lehet némi fogalmunk a görög étkezési kultúráról is. Sokan, sokat, és nagyon jót!
Forrás: „Mico” Ragatisz Dimitrios, Szozopoli

Hozzávalók 40*40 cm-es sütőtálhoz:

Babaséf

  • 2 db padlizsán – melidzana
  • 3 db cukkini – kolokifia
  • (1 szál répa)
  • 2 db burgonya – patata
  • 3 fej hagyma – krenidhi
  • 5 gerezd fokhagyma – szkordho
  • 30 dkg darált sertés comb – kimasz
  • Fél kocka teavaj – vutiro
  • 3 evőkanál liszt – alevri
  • 4 dl meleg tej – ghala
  • 0,5 l tejföl
  • Oreganó – righani
  • kurkuma, bazsalikom, só
  • Polip konzerv – ohtapodhi vraszto

1., A hagymát durvára vágjuk, és oliva olajon rövid ideig pároljuk. Rátesszük a darált sertés combot, és addig forgatjuk a húst a hagymás alapban, ameddig már nem látunk nyers részeket. Szórjuk meg gazdagon kurkumával, és egy kevés sóval. Így hagyjuk párolódni 6-8 percen át, majd húzzuk le a tűzről.

2., A cukkini kivételével mindent hámozzunk meg, majd vágjuk a zöldségeket egyforma méretű kockákra.

3., Vegyük elő a sütőformát, és melegítsük be a sütőt 180 fokra. Az én formám egy 40*40 cm-es kerámia sütőtál, aminek durván 5 cm a fal magassága. Ezt teljes egészében kitöltötte a fenti kalkuláció. Osszuk ketté a zöldséget. Az egyik felét rendezzük el a tál aljában. Szórjuk meg gazdagon oregánóval. Lehet szárított is. Jöhet rá a hagymás, kurkumás hús. Ezt követi a második adag zöldség, amit szintén megszórunk oreganóval.

4., Kenjük rá az egy doboz tejfölt, majd jöhet a besamel. (A besamel készítését ide kattintva találod.) Ha hígra sikerült a besamel, akkor adjunk hozzá 2 felvert tojást. Öntsük rá az egész tetejére. Kicsit ütögessük meg oldalról, hogy befolyjon a zöldségek közé is. A görögök érzésből főznek, ha hígabb lesz a besamel, akkor nem a tetejére kerül, hanem abban sütik meg.

5., 180 fokon addig sütjük, amíg a besamel teteje aranybarna nem lesz. Tálaláskor frissen vágott bazsalikommal szórjuk meg, és pár falat polipot adunk hozzá.

Az étel hazai verzióiban paradicsommártásban sülve, marhából nem sertésből, cserépedényben sülve is készítik. Ezért aki ezeket ismeri, annak javaslom ezt a verziót is, mert nekem ezt egy görög főzte meg. Ennek eredetében, valódiságában biztosak lehetnek. Ne felejtsük el az Ouzo koktélt. Jéggel teli vizes pohár, 4 cl ouzo, 4 cl citromlé, vízzel felöntve. De lehet grapefruit vagy eper juice -zal is. A görögös nyári hangulat fokozására a honlapon hallható egy kis görög zenei válogatás is.
Jó főzést. Jó táncolást!

Jó étvágyat! 

Muszakasz Rakott padlizsán recept - Görög receptek

Muszakasz Rakott padlizsán recept – Görög receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.