Pages Navigation Menu

Micike szalagos fánk receptje

Ahány ház annyi szokás a fánk receptek terén. Édesanyám régi-régi receptjét írom most le. Gyermekkorom süteménye.

Hozzávalók:

Babaséf

  • 1/2 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 dl rum /cukrászrum!/
  • késhegynyi só
  • kb. 3 dl tej

A sütéshez: kb. 1/2 l napraforgóolaj

1.,A fánk a legkényesebb kelt tészta! Ügyelnünk kell, hogy a helység, ahol sütünk egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A lisztet is langyosítsuk meg szobahőmérsékleten. 3 dl langyos tejbe beletesszük az élesztőt, egy evőkanál porcukrot, 3 evőkanál lisztet, felfuttatjuk- félsűrű kovászt kapunk. 

2.,A többi porcukorral a tojássárgáját elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a langyos lisztet, a sót, és ha szükséges annyi langyos tejet, hogy lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét lisztel meghintjük, letakarva, langyos helyen vagy kelesztőtálban, jó másfélszeresére kelesztjük.

3.,Utána lisztezett langyos deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagságúra szétnyomkodjuk, kiszaggatjuk, majd letakarva kb. 1/2 órán át kelesztjük, de vigyázzunk, hogy a tészta ne keljen túl, mert akkor nem lesz szalagos.

4.,A fánkot középforró olajban egyenletes hőmérsékleten sütjük. A hőfokot fánk darabkával próbáljuk ki. Ne legyen túl forró, mert akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad! A megkelt fánk felsőrésze kerüljön sütéskor alulra, és csak annyit süssünk egyszerre, amennyi kényelmesen elfér, hogy legyen hely a növekedésre. A sütés kezdetén lefedve sütjük, majd átfordítás után fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírosra, és kedvünk szerint ízesíthetjük vaníliás cukorral vagy lekvárral.

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.