Pages Navigation Menu

Marhapofa főzése

Halleluja! Kiáltunk fel hangosan, amikor az étlapon feltűnik a marhapofa. Micsoda kéj, és öröm tölti el az ínyencek elméjét, amikor lassan, aprólékosan elfogyaszthat egy kis marhapofát. Mondhatjuk úgy is, hogy marhapofát vág, de ez félre is érthető.
Az állat egyik legizmosabb húsát vesszük a kezünkbe elsőre nem túl biztató. Rengeteg ín, és hártya. Hogy lesz ebből kaja? Ilyenkor jön a gugli és megpróbálunk utána járni vajon hogyan is kell ezt elkészíteni. Most nem kell, mert elmesélem.

A marhapofát meg kell szabadítani az ínaktól és a hártyától. Ehhez nagyon éles késre és némi ügyességre is szükség van. Nem kell megijedni, csupán el kell a hústól választani azt, ami nem kell. Beszúrunk a hártya alá, és végig vágjuk. Ezek után készíthetünk pörkölt alapot, de szerintem először a lényeget tanuljuk meg. Kevés szalonna zsiradékban megpirítunk római köményt, borókát, szegfűborsot, és koriandert. A darabolt húst átpirítjuk, majd felöntjük vörös borral (kadarka vagy cabernet) és nagyon lassan –épp csak pezsegjen a pofánk körül a folyadék- laza 6 órán át, lefedve főzzük. Közben babérlevél, zsálya, kakukkfű, rozmaring kerüljön a fazékba. Ha megpuhult a fedőre nincs szükség, jöhet némi borsikafű és só, végül édes nemes Kalocsai Paprika. Bőséggel. Szórjuk meg 2 mm vastagon a tetejét, és hagyjuk felázni. Ha rögtön elkevernénk csomós lenne a fűszer.
Jól összerázzuk, és csodálatos vörös üveg színt kapunk. Innentől már addig főzzük, hogy a szaft jó sűrű legyen.

Babaséf

Ez volt a marhapofa főzése.

Jó étvágyat gyerekek!

Marhapofa spenótos  -rizs formájú - tésztával.

Marhapofa spenótos -rizs formájú – tésztával.

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.