Pages Navigation Menu

Lovagi tyúk lakoma csipkével és csicsókával recept

A házityúk húsa remek alternatívája a kacsának és a libának. Kevesebb zsírt tartalmaz és combosabb, mint a „bolti” csirke. A házityúk azért is jobb, mert nem 32 napos korában vágják le, tehát tovább élt az átlagnál. Sokkal táplálóbb hús. Elkészítési módja ugyanaz, de jóval olcsóbb. A hentesnél nagyjából 600-700 forintért kapunk egy kiló szép combot. A recept fontos információkat tartalmaz a téli időszakra vonatkozóan. A csicsóka, mint gyógynövény, a gyökérpetrezselyem, mint immunerősítő mutatkozik be. A zöldségekből kisült gazdag szaft olyan lesz, mint egy kiváló vasárnapi húsleves. Télen sűrűbben készítek tepsis ételeket, mert azt szeretem, ha az ételben benne maradnak a tápanyagok és a vitaminok, amire ilyenkor szükségünk van. A gyökérpetrezselyemről a Zöldség oldalon is olvashatsz. A csipkebogyó természetes C-vitamin tartalmáról és vicces népi neveiről a Magok, bogyók oldalon olvashatsz.

A csicsóka közeli rokonságban van a napraforgóval. Jóval magasabb, közel 3 méter, a növény végén található gumóját fogyasztjuk. Szaporítani is csak gumóról lehet, magról nem. Fontos tudni, hogy nemcsak zöldség, hanem gyógynövény is. Fő hatóanyaga az inulin, amely a szervezet öngyógyító tevékenységét emeli maximumra. Kiemelkedő élettani hatásai vannak:

Babaséf

Cukorbetegek étkezésében fontos alapanyag. Hasonlít a burgonyára, de édesebb, mivel a gumókban található inulin fruktózt tartalmaz. A fruktózt a szervezet a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja. Szív és érrendszeri betegeknek: A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancsdzsúszba. Csökkenti a koleszterinszintet és a húgysavszintet, így preventív hatása van a szívinfarktus és a köszvény kialakulásával szemben. A mellrákok jelentős része ösztrogén érzékeny – a csicsókában található inulin gátolja az ösztrogén toxikus metabolittá alakulását a bélben.

Lovagi tyúk lakoma csipkével és csicsókával recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 tyúkcomb
  • 4 nagy gyökérpetrezselyem (kicsi, tömzsi)
  • 10 dkg csicsóka
  • 3-4 szál szárzeller
  • Egy marék bazsalikomlevél
  • 2 dl csipkebogyó lekvár
  • Friss rozmaring

1., A tyúkcombokat hasonlóan puhára főzzük, mint a libát vagy a kacsát. Ezt kihagyhatjuk, de akkor alacsony hőmérsékleten (130C) süssük, és legalább egy éjszakára pácoljuk be pl. rozmaringos olajba.

2., A gyökérpetrezselymet hámozzuk meg és vagdossuk be hosszában, hogy belül is megpuhuljon. A csicsókát mossuk meg és vágjuk cikkekre. Sütőlemezre tegyük a combokat és jöhetnek közé a zöldségek. Tépkedjünk rá friss rozmaringot és mehet a sütőbe.
80 perc sütést igényel, de nagyjából 30 perc után nézzünk rá a zöldségekre. Az előkészületeknél hosszában bevagdostam a zöldséget, hogy biztosan megpuhuljon, most ezeket a vágásokat egy késsel tovább mélyítem, de nem vágom ketté. A cél ugyanaz maradt egy kis segítséggel. Sütés közben a zöldségek levei összeérnek a tyúk szaftjával és mennyei ízek kerekednek belőlük. Míg a sütőben alakul a mennyország, csináljunk egy gyors salátát. A szárzellert vágjuk apróra, sózzuk meg, facsarjunk rá citromlevet és vágjunk rá bazsalikomot. Ha esetleg nehéznek érezzük a sültet, kell valami, ami segíti majd az emésztést.

Tálaláskor tegyünk a tányérra vagy egy pohárba csipkelekvárt. Fantasztikus a sült zöldségekhez és a húshoz is. Mártogassunk kedvünkre.
Külön ajánlom vadhúsokhoz és steakekhez is.
Nos, ilyen egy lovagi lakoma schef módra!

Jó étvágyat!

Lovagi tyúk lakoma csipkével és csicsókával recept - Saját Magyaros receptek

Lovagi tyúk lakoma csipkével és csicsókával recept – Saját Magyaros receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.