Pages Navigation Menu

Laska gombával töltött csirkecomb zellermártással recept

Aki most tanul főzni, annak remek lehetőség arra, hogy megtanulja, hogyan kell előkészíteni töltéshez a csirke combot. Ezen felül a meleg mártások közül, a besamelmártás készítését is bemutatom.

Hozzávalók 2 személyre: 

Babaséf

  • 2 csirkecomb
  • 30 dkg laska gomba
  •  1 fej lila hagyma
  • 1 öklömnyi méretű zellergumó, vagy egy nagyobbnak a fele
  • 1 csésze rizs
  • Fél liter csirkehúslé
  • 3 + 2 dkg vaj, 1,5 evőkanál liszt, 3 dl forró tej
  • Só, bors, kakukkfű

1.,Laska gombából 2-3 fejet félre teszünk, a többit apróra vágjuk, és lila hagymával együtt megpároljuk (só, bors). A csirke combokat jól megmossuk és előkészítjük a töltéshez.

2., A zellert 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és vajon (3 dkg) megpároljuk, majd 2 decinként adagoljuk hozzá a csirkehúslét. A művelet során törekedjünk arra, hogy végeredményként egy sűrű krémes állagot kapjunk, amit szűrőn át fogunk passzírozni.

3.,A megpárolódott laska gombát töltsük be a bőr alá, egy kis kanál segítségével. 150 °C fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, olajozott tepsiben.

4., A megpuhult zellert, krumplinyomóval pépesítsük, majd passzírozzuk át. A képeken is látható, hogy akkor van vége ennek a műveletnek, ha a zellernek már csak a száraz rost része marad a szitában. Főzzük meg a rizst.

5., Készítsünk besamelmártást! Először egy világos rántást készítünk. Már korábban is elhangzott, hogy ennek linzer tészta állagúnak kell lennie. A forrásban lévő tejet hozzáöntjük, és állandó keverés mellett selymes, csomómentes mártássá alakítjuk. Ha a sűrűség nem megfelelő, akkor adjunk még hozzá tejet. Bővebben a Szótár menüpont alatt.

6., A besamelhez adjuk hozzá a zeller kivonatunkat. Közben ellenőrizzük le a csirke állapotát, és locsoljuk meg olajjal a bőrét.

7., A megmaradt gombát vágjuk csíkokra, és friss kakukkfüves olajban, magas hőmérsékleten pirítsuk meg.

Tegyünk az előmelegített tányérba egy adag rizst, fektessük rá a töltött csirkét, vonjuk be a zellermártással és díszítsük meg a pirított laska gombával.

Ha sütéskor, pároláskor olyan lé keletkezik, ami tartalmaz rostokat, vitaminokat, azokból készítsük mártást. Fogásaink gazdagabbak lesznek, és fokozatosan beépül konyhánk szokásaiba is.

Jó étvágyat!

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.