Pages Navigation Menu

Lángos laza kelt tészta recept

A lángos a magyar konyha egyik legkiemelkedőbb és régi kedvelt reggelije, ebédje. Laza kelt tésztából készül megkenve tejfölös fokhagymával igazán kiváló az éhes gyomor számára. Minden főzni szeretőnek kell otthonra egy kipróbált recept.

Hozzávalók 12 darabhoz:

Babaséf

  • 40 dkg finomliszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 2 db főtt, áttört burgonya,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 0,5 dkg só,
  • langyos tej

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kávéskanálnyi kristálycukorral felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, az áttört burgonyát, 1 evőkanál olajat és langyos, sós tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Jól felverjük. Tetejét liszttel meghintjük, ruhával letakarva kb. 1 óráig kelesztjük. Ha a tészta kétszeresére kelt, műanyaglap segítségével tenyérnyi darabokra vágjuk. Olajos kézzel vékonyra kihúzzuk és forró olajban fedő nélkül, ropogósra sütjük mindkét oldalán!

Többféle változatban ízesíthetjük: sajtos, tejfölös, sonkás, kapros, káposztás, fokhagymás stb.
Elkészíthetjük a tésztát este, éjszakára a hűtőben tartjuk és reggel frissen kisütjük!

Lángos DeLuxe – Tejföl, sajt, sült hagyma, sült húsos szalonna – Bumm!

Töltött lángosok

Van, akik számára nem újdonság a töltött lángos. Egy gyöngyösi rendezvényen láttam, ahogy olasz barátaink a pizzához hasonlóan sonkával, sajttal töltik meg. Finom volt, de nekem egész más ízen járt a fejem. A töltött lángos kifejezetten parti kaja, mert sokat lehet belőle csinálni, és nagyon jól passzol hozzá két krigli jéghideg búzasör. Főzéshez és utána.

Magyaros hozzávalói:

  • 1 szál lecsókolbász
  • 2 db paradicsom
  • 2 db hagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db paprika
  • 3 gerezd fokhagyma

1., A magyaros töltelék egyszerű. Kevés olajon a hagymát a kis kockára vágott lecsókolbásszal együtt átfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a paprikát. Addig pároljuk, míg meg nem puhulnak és a levük el nem főtt. Nem szeretnénk eláztatni a lángosokat.

2., Töltéskor nagyjából egy teniszlabda méretű tésztát nyújtsunk ki köralakra. Tegyünk az egyik felére egy adagnyi lecsós tölteléket, majd hajtsuk rá a másik oldalt. Csipkedjük jól össze a széleit, majd közepesen hőmérsékleten süssük aranybarnára.

Kapros-gyömbéres túros

  • 250 gramm túró
  • 2 evőkanálnyi friss kapor
  • 2-3 dkg gyömbér gumó

1., A túrót nyomkodjuk szét villával, majd reszeljük bele a gyömbért. Aki nem annyira szereti az extra ízeket, annak elég a felét hozzáadni. A gyömbért a kaporhoz illő citrusos íz miatt vontam be a játékba. Szóval a kaprot vágjuk apróra és adjuk a túróhoz. Keverjük jól össze a hozzávalókat.

2., A töltés hasonlóan történik, mint a magyarosnál, de lehet kisebb lángoskákat is csinálni.

Az extra garnírung hozzávalói. Lilakáposzta, áfonya vagy bodza lekvár, cukor, só, vörösbor ecet

1., A lilakáposztát nem reszelve, hanem apóra vágva teszem egy lábasba. Nekem szimpatikusabbak a kis fodrok, de ahogy tetszik, lehet nyugodtan reszelni is. Belehúzom egy lábasba és öntök rá egy kis vizet. Meghintem cukorral, sóval, aztán sorsára hagyom. Amikor kezd erősen lilulni, akkor egy kupaknyi ecettel locsolom meg, amitől nem fakul ki. Addig párolom, amíg meg nem puhul a káposzta, majd adok hozzá 2-3 evőkanálnyit Lizi néni idei bodza lekvárjából. (lehet áfonya is)
A lekvár színe és cukrossága teljesen körbe vonják a káposztát. Nemcsak csodálatos színe, de a cukor miatt szinte lakkozza a káposztát. Le is fotóztam a napfényben csillogó káposztát. Fura, mik nem ejtenek ámulatba.

töltött lángos kápi

Jó étvágyat!

Lángos laza kelt tészta recept - Házi Tészta receptek

Lángos laza kelt tészta recept – Házi Tészta receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.