Pages Navigation Menu

Kürtöskalács Eredeti recept

Vettem kalácssütő fát, de kilóg a sütőből. Komolyra véve ne várjuk azt, amit a faszenes sütő körül tapasztalunk. Finom puha a tészta, cukros, diós, nagyon fahéjas lesz minden falat. Fontos a vastagság, hogy élvezhető legyen. (a tészta!) Ha túl vékony kiszárad, és csak sütöttünk valamit. Eredeti kürtöskalács recept Erdélyből!

Hozzávalók:

Babaséf

  • 50 dkg kalácsliszt (vagy finomliszt kevés darával keverve 45-5 arányban)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • kéz meleg víz
  • Cukros víz (2 dl víz, 4 evőkanál cukor)

1., Keverjük össze alaposan a hozzávalókat. Kevés (max. 3 ek.) vízzel képlékeny tésztát készítünk. Alaposan dolgozzuk meg, majd fedjük le fél órára.

2., Fűtsük be a sütőt 180 Celsius fokra.

3., A megkelt tésztát vágjuk két darabra és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Kenjük meg cukros vízzel, és szórjuk meg cukorral. Görgessük végig rajta a sodrófát, hogy a cukor beletapadjon a tésztába.

4., Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük a forró sütőbe kb. 2 percre. A kürtöskalács tészta gyorsan elkészül, ezért figyeljük, nehogy túlsüssük és kiszáradjon. Ha kész, szórjuk meg fahéjjal és darált dióval. Utóbbit dagasztás közben is hozzáadhatjuk. Felcsíkozva uzsonna zacskóban tároljuk, hogy puha maradjon.

Jó étvágyat!

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.