Pages Navigation Menu

Krétai konyha

Görögország e legdélibb régióját a helybeliek csak Megáloniszosznak, azaz Nagyszigetnek becézik.Fővárosa: HERAKLION

A sziget 1913 óta az önálló Görögország része. A görög szabadságharc után még néhány évtizedig török uralom volt a szigeten, majd 1898-ban a krétaiak független államot hoztak létre, amely másfél évtizedes fennállás után egyesült a Görög Királysággal. A másik görög sziget Ciprus brit gyarmattá vált, majd 1960-ban független állam lett, függetlenségét azóta is megőrizve. A 2010 óta tartó görög gazdasági válság miatt többen felvetették a sziget lehetséges egyoldalú elszakadását Görögországtól.

Babaséf

A szigetet 5 nagy család népesítette be az idők folyamán. Ezek a családok mára több mint 1000 főt számlálnak. Egy átlagos görög család 100 fős!  Egy átlagos krétai lagzi 300 fős, egy közepes 1200, a legnagyobb 5000 fős volt. Igazi, bazi nagy görög lagzi.
A férfiak kávéházban kávéznak, a nők otthon. Tévé csak dekoráció, mert a tévé stressz. Telefont se nagyon használnak, hiszen annyira egymáson vannak a házak, hogy csak körbe kiabálnak, hogy ki hogy van, vagy kinél találkozunk.

Legfontosabb termékeik az olíva olaj és az olajbogyó, valamint a Raki, a törkölypálinka.
Az olíva olajat kenyérrel tunkolják (végül nekem is tetszett). 2 évig jó egy olíva olaj, utána vagy kidobják, vagy jó lesz háztartási célokra.
A raki, a magyar toroknak gyenge 30 fokos pálinka. De a krétaiak esküsznek rá, hogy vannak erősek is.

Krétai tenger, köves, strand cipőt kell venni.
Napfény! Nincs meleg, de mégis éget!

Gasztronómia
Paradicsom és hagyma, rengeteg fűszer: babér, kakukkfű, fokhagyma, szerecsendió, szegfűbors, fahéj, koriander.

SAMSUNG CSC

Látogasson el haléttermekbe, és kóstoljuk meg a kagylós stifado-t!

Ha grill akkor grill, nem kamu vaslapos húst kapsz, hanem van hátul faszenes sütőhely. Marha, sertés és hal, kevés csirke, leves szinte nincs. Kecske helyett sok a nyúl, és a bárány.

SAMSUNG CSC

Grillezett tintahal. Nagy kedvencem!

A tzatziki állandóan és mindenhez, emellett az ikrás joghurt, ami fantasztikus. A görög joghurt inkább tejföl állagú, mint joghurt. És ízre is gyengébb.

Gyros kontra pizza! 1 max 2 pizzéria / város. A gyros igazi büfé kaja, és csak páran csinálják, Sissiben 1 gyrosost ismertünk, és ettünk is nála. A pita inkább egy tortilla méretű puha lepény.

Szuflaki – Nyársra tűzött hús, ami különböző szárított zöldfűszerek és bogyók őrleményével van megszórva. Néhol kevés fahéjjal is ízesítve.

A marhahúsgolyó, egyedi fűszerezésű és nagyon finom. Grill tálakon rendszeresen, de magában is ott van az étlapokon.

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.