Pages Navigation Menu

Klasszikus vadas recept – Schef módra

Elnézést kell, hogy kérjek, de egy kicsit begyorsultak körülöttem a dolgok. Országjáró túrán voltam, amiből egész estés filmek készülnek a Samsung Smart TV-s alkalmazásomhoz, ami hamarosan elérhető lesz, ha a jó Istenke is úgy akarja. Ezen kívűl pár őrült barátommal elkezdtük felásni a környékünkön működő óvodákat (12-t). Nem pusztán hobbiból, hanem mert zöldségeskerteket csinálunk a kicsiknek. (ovikertprogram.hu)

Nem minden nap kap az ember szarvas szűzpecsenyét. Kiegészítésképpen jelzem, hogy a borjúnak van szűzpecsenyéje, a kedves szülőknek meg bélszíne.

Babaséf

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 db szarvas szűzpecsenye
  • Kakukkfű, őrölt rozmaring, tárkony
  • 5 dkg sertészsír

Vadas mártáshoz:

  • 3 nagyobb gyökérpetrezselyem
  • 1 közepes zeller
  • 1 nagyobb répa
  • 1 jó fej hagyma
  • 3-4 babérlevél
  • 3-4 szem borókabogyó
  • Mustármag, koriander
  • 1 zacskó tárkony
  • 4 dl Abasári Olaszrizling (+2dl nekem)
  • 3 dl tejföl
  • 1 egész citrom

Sült zsemlegombóc

  • 2 db zsemle
  • 2 csokor petrezselyem zöldje
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • Fokhagyma
  • 1 zacskó majoranna
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 tojás
  • Őzgerincforma sütéshez

Na nem rossz kis lista. Bár én úgy vagyok ezzel, hogy a mártás máshoz is jó, a sült zsemlegombóc is egyszerű köret, ami bármilyen más mártásos húshoz is passzol. Bort nyiss!

1., A húsról vágjuk le a felesleges cafatokat és hártyázzuk le. Ez annyit tesz, hogy egy éles késsel a hús külső bőrszerű rétegét leválasztjuk a húsról. Nem akármilyen falatok ezek, ezért gondos előkészítést igényel. 1 napig pácolom. Megszórom őrölt rozmaringgal, kakukkfűvel és tárkonnyal, majd kézzel belenyomkodom a húsba a fűszert. Maradjon rajta, váljanak eggyé!
Jól bezsírozott alufóliába csomagolom és a már jól ismert módon szaloncukornak álcázom. A csomag két végét ellentétes irányba megtekerem és közben a közepe felé nyomom. Így lehet formázni a bélszínt is, hogy a végén szép érméket kapjunk.

2., Korántsem ért véget a móka, mert a vadas mártásnak is kell egy nap pihenő. A zöldséget pucoljuk meg, daraboljuk fel ujjpercnyi darabokra. Vágjuk apróra a hagymát és kevés zsíron fonnyasszuk meg. Jöhet a zöldség, amit pár percig átfuttatunk a hagymán. Közepes hőmérsékleten dolgozzunk. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd fűszerezzük be. A magokat kicsit törjük meg. Míg szépen lassan fődögél, igyuk egy kis bort.

3., Ha lehet, nem erőltetem a lisztes habarást. Inkább legyen benne 2-3 darabbal több zöldség és magától legyen sűrű a mártásom. Itt is ugyanez a helyzet, a puhára főtt zöldségeket botmixerrel pépesítettem. Gyakorlatilag főzeléket csinálok, amit felengedek tejföllel, borral, citromszeleteket vágok bele, és adok hozzá jó sok tárkonyt. Na, itt van a kutya elásva. A vadas mártás hibája lehet, ha túlságosan savanyú. A jó mártás titka, ha érezzük a zöldségek ízét, a tárkonyos savanykásságot, és megjelenik egy kis boróka íz is. Minden arányban van! Az én titkom az, hogy hagyom érni a mártást. Mondhatom, hogy zsigerből jön az érzés, mert azon a nyomon gondolkozom, ahogy a vaddal bánunk. A vadhús is igényli az érést, a mártás is. Úgyhogy most a szarvashússal együtt a mártás is aludni megy.

4., Jó reggelit! Egy kis zsíros kenyér piros paprikával, hagymával?
180 fokra melegített sütőben pontosan 45 percig sütöm a szarvast. Így lesz szaftos és pont annyira lesz rózsaszín a közepe, amitől egészen fantasztikus ízt kapunk.

5., A széttépkedett zsemlét kevés tejbe és a felvert tojásba áztatjuk. Ha tutit akarunk, akkor a tojást is szívja fel a zsemle. Ha több tejet adtunk a zsemlének, akkor nyomkodjuk ki. Tegyük tálba és jöhet az apróra vágott hagyma és a petrezselyem, mind a két csokor. Legyen jó ízes! Marék majoránna, fokhagyma. Én a nemrég eltett medvehagyma pestomból is adtam hozzá egy kanálnyit. Adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy az egész összeálljon, de maradjon lágy.
A sütőformát vajazzuk ki, szórjuk meg majorannával és kevés morzsával. Öntsük bele a masszát és süssük készre. Ha a széle ropogósra sült, ki is vehetjük.

[flagallery gid=9]

Tálaláskor a felmelegített mártásból merőkanállal szedjünk a tányérra. Egyik oldalon a vékonyra szeletelt szarvas a szaftjával, a másikon a zsemleköret. Friss fűszerekkel díszítsük.

Jó étvágyat!

Klasszikus vadas recept - Schef módra - Vadhús receptek

Klasszikus vadas recept – Schef módra – Vadhús receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.