Pages Navigation Menu

Kapros túrós lepény recept

Ez a sütemény egy régi magyar paraszt étel, amit általában kemencében sütöttek és isteni finom ha friss a túró és a kapor is! Sós és édes változatában ismerik az emberek. Most egy édes verziót mutatok be!

Hozzávalók:

Babaséf

  • 25 dkg liszt,
  • 2 dkg élesztő,
  • 1 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 5 dkg vaj,
  • kb. 2 dl tej, só.

Töltelék:

  • 50 dkg túró,
  • 3 kanál cukor,
  • 2 tojás,
  • 1 kanál búzadara,
  • 1 csokor apróra vágott zöld kapor.

Az élesztőt, 1 dkg cukorral, kevés tejben felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, sót, az élesztőt, s a maradék tejjel nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és kikent tepsibe terítjük. Amíg a tészta a tepsiben pihen, elkészítjük a tölteléket.

A túrót áttörjük, elkeverjük a 2 tojás sárgájával, egy kanál darával, a felvert tojásfehérjével és hozzákeverjük a kaprot. A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük. (kb. 180 fokon 40-45 percig). Mielőtt kivesszük tetejét megkenjük 1 kanál tejföl és 1 tojás sárga keverékkel, utána még 2-3 percre a sütőbe tesszük, amitől a teteje szép aranybarna lesz.
Ebből a kelt tésztából készíthetünk mákos, diós tekercset, lekváros kiflit, túrós táskát is.7

Jó étvágyat!

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.