Pages Navigation Menu

Joghurtos cukkini krémleves daragaluskával recept

Alacsony szénhidráttartalma ellenére rendkívül laktató krémleves. Ezt a válogatott hozzávalókkal és a lisztes habarást mellőzve érhetjük el. Ahogy már korábban említettem, ezeket az ételek nemcsak cukorbetegeknek ajánlom, hanem mindenkinek, aki egészségesen szeret étkezni. A kakukkfű nagyon jól megy a gombához. Most nem a levesbe főzve, hanem a daragaluskában jelenik meg. Amennyit csak elbír!

Hozzávalók 4 személyre:

Babaséf

  • 3 db cukkini (90 Kcal, SzH: 15g)
  • 30 dkg laskagomba (120 Kcal, SzH:18g)
  • 2 db répa (68 Kcal, SzH: 13,6g)
  • 50 gr teavaj (370 Kcal, SzH: 0g)
  • 2 dl joghurt (100 Kcal, SzH: 10g)
  • 2 dl 12 %-os tejföl (280 Kcal, SzH:8g)
  • 1 db tojás (70 Kcal, SzH: 0g)
  • 4-5 dkg búzadara (175 Kcal, SzH: 36,5)
  • 1 marék friss kakukkfű
  • 3 liter csirekhúslé kockából

1 adag kalóriatartalma: 318,2 Kcal, szénhidráttartalma: 25,2g

1.,A laskagombát és a meghámozott cukkinit kockára vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk először a gombát. Közepes hőfokon pároljuk 5 percig. Ezután jöhet a cukkini, amit jól összeforgatunk a párolódó gombával. Mivel a gomba enged némi vizet, ebben hagyva pároljuk tovább a cukkinit is. 3-4 perc múlva felengedjük annyi húslével, hogy éppen elfedje, és hagyjuk lassan főni.

2.,Közben keverjük be a daragaluskát. 1 tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük óvatosan a sárgáját, egy csipet sót, pici sütőport, majd darát adunk hozzá. A tojás nagyságától függően (!) kb. 4-5 dkg-ot (mérjük le!). Fűszerezzük friss zöld kakukkfűvel, ezután hagyjuk állni, hogy a dara megszívja magát (kb. 5-10 perc).

3.,Amikor már minden puha a lábasban, botmixerrel pépesítsük össze, majd öntsük fel joghurttal. Szeretném, ha világosabb lenne, ezért adok hozzá némi tejfölt is. Most, hogy az alap kész, lehúzom a tűzről és 1×1 cm-es kockára vágott répát teszek bele, amit így csak roppanósra főzök, mivel a leves forró, és pusztán a melege is elég ahhoz, hogy a kicsi répa kockák megpuhuljanak. Lesz is ideje, amíg elkészül a galuska. Fontos a méret, mert csak az apró kocka répa tud, csak a leves melegétől roppanósra főni.

4.,A 3 liter húsléből maradt annyi, hogy ki tudjuk főzni benne a daragaluskákat. Szép galuskákat úgy készíthetünk, ha fogjuk azt az edényt, amiben kikevertük, majd egy kávéskanállal az edény falán szép diónyi formákat alakítunk ki. Kikanalazunk egy „tele” kanálnyit, és az edény falán folyamatosan végig húzva formázzuk gömbszerűre. Igyekezzünk egyforma galuskákat formázni, hogy a főzési idő kalkulálható legyen, és az étel is szép legyen. Először csak egyet tegyünk a főzővízbe. Ez a teszt. Ha szétesik, akkor kevés benne a dara. Ha túl kemény lesz (sárga belül a galuska), akkor hígítani kell 1 tojássárgájával. Főzési idő 2-3 perc. Fontos, hogy félidőben fordítsuk meg. Az első galuskát vágjuk ketté, és kóstoljuk meg. Ha finom puha, akkor folytathatjuk a főzést.

Talán bonyolultnak tűnik, de ha ráérzünk, akkor nemcsak tudorok leszünk, hanem rajongani fogunk érte. A különböző ízesítésű (petrezselymes, szarvasgombás, füstölt húsos) daragaluska örökre háttérbe szorítja majd a tésztabetétet. A tökéletes daragaluska habkönnyű levegős, és nem sárga a közepe.

A kitálalt levest díszítsük is meg. Tejfölt vízzel hígítsunk annyira, hogy lassan lefolyjon a kanálról. Rajzoljunk vele két kört a levesre, majd fogpiszkálóval a tányér szélétől a közepéig behúzzuk a sugarakat, lehetőleg egyenlő távolságot tartva. Középre helyezzünk két daragaluskát, majd kakukkfű ágakkal díszítsük ki. Apró kockára vágott piros húsú paprikával fokozzuk az összhatást.

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.