Pages Navigation Menu

Jighandesz Sült bab recept

Az első görög receptnél használt mottó – a sokan, sokat és jót – most még igazabb, hiszen a jighandesz nem létezik kicsiben. Vagy sokat eszünk belőle, vagy együnk mást. Ezért előre is elnézést kérek azoktól, akik 2 személyre szóló receptet vártak. Még a hétvégéig szól görög zene az oldalamon, utána csere. Úgyhogy hétvégén tessék görög bulit csapni és táncolni egy nagyot.
Forrás: „Mico” Ragatisz Dimitrios, Szozopoli

Hozzávalók 1 gáztepsihez:

Babaséf

  • 40 dkg tarkabab – faszoli
  • 4-5 fej hagyma – kremidhi
  • 4-5 db paradicsom – domata
  • 1 egész csirkemell – sztithosz
  • 20 dkg füstölt tarja
  • Oreganó – righani
  • Kurkuma, só, koriander,
  • Rozmaring – dhedrolivano
  • Tejföl

Az eredeti recept úgy szól, hogy a babot meg kell főzni és egy paradicsomos, hagymás, paprikás alapban kell megpárolni félig a húst, füstölt hús. Ezután tepsibe rakva addig sütik, amíg minden puha nem lesz és levét nem veszti. Az étel fő ízét a sült bab határozza meg. A házias étkek terén számomra nemcsak az eredeti ízek, hanem a leleményesség is fontos. Apró cselt vetettem be ennél az ételnél, és egy kicsit magyarosítottam rajta. Ettől még görög maradt és nagyon finom. A bab és a füstölt hús ízét viszem tovább a sütőbe. A csirkehúsból fűszeres fasírtok lesznek. Az mindenkinek tiszta sor, hogy a babot be kell áztatni előző este. A csirkehúst ledarálom és kurkumával és friss rozmaringgal fűszerezem. Lefedve másnapig pácolom.

1., Egy 5 literes fazékban felteszem főni a babot. A hagymákat 6-8 darabba vágom, a füstölt húst kockákra. A tepsi aljára elrendezem a cikkekre vágott paradicsomot és vastagon beszórom oregánóval.

2., Amikor a bab megpuhult, szűrőkanállal kiszedem a főzővízből egy tálba. A finom babos lébe beledobom a hagymát és a füstölt húst.

3., Ha minden megpuhult, akkor a hagymás húst kiszedem a léből és elrendezem a paradicsomon. A tetejére jöhet a bab, aztán irány a sütő. Grill módba kapcsolva átpirítjuk az egészet.

4., Arra ügyeljünk, hogy amikor a teteje megpirult, akkor mindig forgassuk át az egészet, hogy tökéletesen átsüssük az egészet. A leve eltűnjön és sűrű legyen. A csirkehúsból kis golyókat formálunk és olajban megsütjük őket.

Tálaláskor tejfölt és friss koriandert tegyünk rá.
A főző lé megmaradt, amiben főzhetünk füstölt húst, krumplit, répát, csipetkét, majd jól megtejfölözve ízletes levest kapunk. Semmi nem vész kárba.

Jó étvágyat! 

Jighandesz Sült bab recept - Görög receptek

Jighandesz Sült bab recept – Görög receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.