Ételek menü

Húsvéti sonka csoda recept

Jók a képek és jó volt az ötlet, itt az ideje a kóstolásnak. Érzem a tokaji illatát, kicsit forralt boros. A kellemesen csípős lekváros máz alatt sült sonka annyira ízgazdag, hogy egyszerre érzek csípőset, édeset, füstöset és sonkásat…? Mindegy, minden eltűnt a tányérról és teljesen kitisztították a fejemet az ízek. Igazán jól esik majd egy kis séta a napsütésben. De előtte…kérek még!

Hozzávalók 4-6 személyre:

Babaséf

  • Kb 1,2 kg füstölt sonka
  • Máz:
  • 3 kávéskanál zöld bors
  • 3 kávéskanál koriander
  • 5 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 3 evőkanál ananászlé
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 5-6 karika ananász
  • 5-6 db koktél paradicsom
  • 1 közepes fej brokkoli
  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 üveg Tokaji Furmint félédes

1., Első lépésként darálóban vagy kutterben (aprítógép) őröljük meg a borsot és a koriandert. Ananászlével hígítsuk kenhető állagúra a lekvárt, és adjuk hozzá a darált fűszereket. Egy kis lábasban 2 evőkanálnyi vízzel hevítsük fel. Ne legyen túl híg, mert akkor nem lesz bevonó-képes és forralhatjuk percekig, hogy besűrűsödjön.

2., Állítsuk a sütőt 160 fokra alsó sütés módban.

3., Tegyük egy tepsibe a sonkát és öntsük rá a mázat. Kanál segítségével fedjük be alaposan a hús felületét.

4., Tegyünk a sonkára ananász karikákat és szúrjuk át a gyümölcsöt fogvájóval, így rögzítjük, nehogy leessen, ha már megpuhult. A karikák közepére egész vagy félbe vágott koktél paradicsomokat tegyünk. Nyugodtan pakoljuk tele, így sülés közben még több íz kerül a sonkára. Ne sózzuk, mert sülés közben elég sok só kijöhet a sonkából.

Borítsuk be a sonkát ananász karikákkal és tegyünk a közepébe egy-egy koktél paradicsomot

5., Na itt jön a válaszút. Ha a gyors és könnyed, de kevésbé íz gazdag sonkát akarsz, akkor 60 percre van a siker. 40 perc fólia alatt és 20 perc közvetlen sütés.
Ha chef címre pályázol, akkor 3 órán át fólia alatt párolod a sonkát, mielőtt 30 percig készre sütnéd. A fenti kép az utóbbi után készült.

6., Miután megkóstoltam a bort és jónak találtam, nagyjából a felét a sonka alá öntöttem és teljesen lefedtem alufóliával. És ahogy mondtam 3 óra, 30-40 percenként meglocsolgatva a boros szafttal. Már a visszaemlékezéstől is éhes leszek.

Tálalás előtt gőz alatt pároljuk meg a brokkoli és a karfiol rózsákat. Ha nincs gőzölő edényünk, akkor forrásban lévő víz felett tegyük szűrőbe a zöldséget és fedjük le fedővel. Amint el kezd színt engedni, szedjük ki az edényből. Így ropogós és vitaminokkal teli marad.

Hogyan tovább?
Ha más bort veszünk, akkor más ízeket kapunk. Ha barack helyett narancs lekvárt használunk.
Ha nem melegen, hanem hidegen vékonyra vágva szendvicsbe tesszük.

Jó étvágyat!

Húsvéti sonka csoda recept - Sertéshús receptek

Húsvéti sonka csoda recept – Sertéshús receptek

 

webshop-banner