Pages Navigation Menu

Hókifli kipróbált recept

Hány éves lehet a Hókifli vagy a Gyümölcskenyér receptje? Ha születésemkor már létezett, akkor az bőven elég, de a könyvtáram szerint túl van a 100. éven. Szóval nem a nyereg alatt jött be, ami azért is jó, mert akkor máig fizetőeszköz lenne. A mesék ideje lejárt, viszont most jött el a pillanat, hogy sütit válasszunk. A melegen isteni diós-vaníliás hókifli, vagy a sok magos, áfonyás fehér csokis-kókuszos gyümölcskenyerem. Óra indul!

A tészta hozzávalói:

Babaséf

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál cukor
  • pici só
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő

1., A langyos tejhez adjuk az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk.

2., A lisztben elmorzsoljuk a szobahőmérsékletre megpuhult margarint, hozzáadjuk az élesztőt, a tejföl és a pici sót, aztán mindezt jól összegyúrjuk. Ne lisztezzük a gyúródeszkát, amin dolgozunk!A tésztánk állaga akkor jó, amikor már nem ragad se a kezünkhöz, se a gyúródeszkához. Fontos, hogy csak az előírt mennyiségű lisztet szabad beletenni, különben ha többet adunk hozzá, kemény lesz!

3., Az elkészült tésztát hagyjuk pihenni a gyúródeszkán kb. 1 óráig. Ez alatt az idő alatt elkészíthetjük a tölteléket.

Diós töltelék hozzávalói:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg darált háztartási keksz
  • Kevés reszelt ciromhéj

1., 1.5 dl vízbe beletesszük a 10 dkg kristálycukrot és sűrű szirupot készítünk. Amikor a szirup már szálkásodik, beleszórjuk a darált diót és jól elkeverjük (kb. 3 percig kevergetjük). Ezután levesszük a tűzről, beleszórjuk a morzsát és a reszelt citromhéjat, ezekkel is jól átkeverjük, és hagyjuk kihűlni.

A tésztánkat 2 cipóra osszuk, így könnyebb vele a munka. Kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk kb. 3 mm-es vastagságura. A nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk a tésztából, minden kör közepébe teszünk a töltelékből olyan mokkáskanálnyi mennyiséget, összehajtjuk kifliformára és a sütőlemezre tesszük. A sütőlemezt nem kell megkenni semmivel, mivel a tésztánk tartalmaz annyi zsiradékot, hogy nem ragad le. Előmelegített sütőben, 180 °C fokon 20 percig sütjük, szép halványpirosra. Forrón vaníliás porcukorral meghintjük. A töltelék lehet kedvünk szerint mák vagy lekvár is. Cukorbetegek diabetikus lekvárt és durum lisztet használjanak.

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.