Pages Navigation Menu

Házi tortilla házi salsa szósz recept

Csikánóóó!
Csoki! Ne beszélj spanyolul! –Miért? – Mert nem tudsz!
Az Üvegtigris idézet ellenére van egy olyan érzésem, hogy amint az utolsó falat tortilla is elfogy, a társaság egy része spanyolul fog rikácsolni. A házi készítésű salsa szósz és a szaftos húscsíkok elegendőek ahhoz, hogy egy igazán vad lakomát csapjunk!Annak ellenére, hogy a valódi tortillát kukoricalisztből készítik el, én most a mindenki számára elérhető búzalisztes verziómat mutatom meg. A boltban kapható tortilla ára kb. 8-900 Forint , de mi megoldhatjuk 3-400 forintból is.

Hozzávalók 8 tortillához:

Babaséf

  • 420 gramm liszt
  • 1 kávéskanál só
  • Fél kávéskanál sütőpor
  • 100 gramm Rama margarin
  • 1,2 dl meleg víz

Fontos tudni, hogy Amerikában az úgy nevezett „shortening” –et használják hozzá, ami lényegében növényi zsíradék, és nálunk igen ritka, ezért ezt Rama margarinnal helyettesítem.

1.,Szitáljuk egy tálba a kimért lisztet, majd adjuk hozzá a sót és a sütőport. Kézzel keverjük össze alaposan. Csipkedjük bele a margarint és dolgozzuk össze a liszttel. Egyelőre ez még csak margarinos liszt, ezért öntsük hozzá a kéz meleg vizet, majd gyúrjuk jól össze legalább 5 percen át, így nem lesznek sehol kis csomók.

2., Tegyük egy tálba és fedjük le konyharuhával 15 percig.

3., Most következik az adagolás. Tetszés szerint akár 12 darabot is csinálhatunk belőle, de én a 8-ra szavazok, hogy férjen bele bőven cuccos. Formázz egy gömböt, vágd ketté, majd azokat is ketté és így tovább a 8-ig. Tenyered között formázd őket golyókra, majd tedd egy tálba 5 percig pihenni.

4., Lisztezd be a deszkát. A golyókat lapítsd ököllel kerek formájúra, majd először hosszában nyújtsd ki ovális formára. Nyújtáskor mindig 45 fokot fordítva rajta alakítsd szép – nagyjából – kerek lepényekre. Magyarul középről kifelé nyújtod őket. Azt szoktam mondani, hogy 1000 után már menni fog, ezért ne keseregj, ha nem lesz szabályos kör. A legfontosabb, hogy palacsinta vékonyra kell őket kinyújtani, és mindig legyen lisztes a deszka.

5., Ahhoz, hogy sütni tudd őket, folyamatosan kell csinálnod. Mielőtt elkezdenéd, legyen meg 2 kinyújtott lapod, így mindig lesz időd megcsinálni a többit. Teflonos serpenyőben sütjük zsír nélkül. Van benne margarin, úgyhogy nem kell plusz zsír. A serpenyőt villanyon 6-ból négyes erősségűre, gázt pedig közepesnél egy kicsivel lentebb állítsuk be.
Sütés közben szép kis hólyagocskák lesznek rajta. Ha megszaladt a sütőpor, akkor ezek a buborékok bizony megnőhetnek, amiket egész egyszerűen pukkasszunk ki. A megsült tortillákat tegyük vastag törülköző vagy dupla konyharuha közé, míg langyosak nem lesznek. Fontos, hogy mindig legyenek lefedve, mert kiszáradhatnak. A megkeményedett tortillákat újra puhává varázsolhatjuk, ha egy pillanatra bedobjuk őket a pirítóba.

Salsa szószóm receptje 
Hozzávalók 8-10 tortillához:

  • 2 közepes fej hagyma reszelve
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom (75gr)
  • 2 mérőnyi Édes Anna
  • Fél kávéskanál gyömbér
  • Fél kávéskanál fokhagymapor
  • 1 ½ kávéskanál porcukor
  • 1 ½ kávéskanál mustár
  • Szárított színes paprika (elhagyható)
  • Ínyenceknek: Maréknyi apróra vágott friss menta levél

A mérőnyi azt jelenti, hogy az üres paradicsomos konzervdobozt használjuk mérésre. 1:2 arányban keverjük össze a paradicsomot a paprikával. A mexikói ízekre jellemző paprikás ízt így tudjuk elérni. Mindent keverjünk össze egy tálban és egy éjszakára tegyük – lehetőleg légmentesen – zárható edénybe. A fenti recept csípősségét chilivel vagy Erős pistával fokozhatjuk.

A pikáns mártás

Hozzávalók: 

  • 2 dl tejföl
  • 3 kávéskanál Édes Anna
  • Összekeverjük, majd hűtőben tároljuk.
  • A mexikói hús fűszerei:
  • 30 dkg sertés lapocka vagy csirkemellhez
  • 2 kávéskanál Currypor (Kotányi, minden benne van)
  • 1 kávéskanál gyömbér
  • 2 kávéskanál rozmaring
  • Frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál rozmaringos olaj vagy olíva olaj.
  • 2 csipet cukor vagy nádcukor

1., A hosszú csíkokra vágott húst fűszerezzük be alaposan, jól nyomkodjuk bele a fűszereket. A mexikóiak nagyon szeretik a rozmaringot, ezért én is ehhez igazítottam az ízeket. A húst legalább 4 órán át hagytam pácolódni a hűtőben, majd rozmaringos olajban, közepes lángon megsütöttem. Közben sóval, rozmaringgal és cukorral is megszórtam, amitől még jellegzetesebb íze lett.

2., A tortillát először alaposan megkentem Salsa szósszal, majd fektettem rá 2 saláta levelet. Hosszában tettem rá a hús csíkokat, mert azt szeretem, ha az utolsó falatig kitart a hús. Majd az egészet nyakon öntöttem a hideg mártással. Feltekerem, összecsippantom az alját és betermelem.

Akkor az igazi, ha a tortilla és a hús meleg, a többi pedig hideg. Csak így robban nagyot!

Jó étvágyat! 

webshop-banner