Pages Navigation Menu

Gyümölcsök ABC 1.

Mi is itt a lényeg? Gyakorlatilag ugyanazok a szabályok érvényesek rájuk is, mint a zöldségekre. Törekedjünk vitamin és ásványi anyagtartalmuk megőrzésére. Mivel kevés olyan képviselője van, amelyiknél ez a veszély fennáll, mindenképpen építsük be a napi étkezésbe. Kövessük szezonjaikat és ennek képére alakítsuk menüinket is. A hipermarketek polcain az év minden napján találunk belőlük, de természet adta érési időszakukat tartsuk szem előtt, és ennek megfelelően vásároljunk. Nyersen tálalásakor figyeljünk oda, hogy a magas savtartalmúak pl.: ananász, ne kerüljön alpaka tálra, mert reakcióba lép vele a gyümölcs sav, és a leve zöldes színűre változik. Ez enyhén fogalmazva is undorkeltő. Inkább fektessük a héjas oldalára. Ha gyümölcstálat készítünk, mindig használjunk tálpapírt (tortapapírt), ezzel megelőzhetjük az ilyen baleseteket, emellett higiénikusabb is a tálalás.

Tálalás előtt, a fogyasztásra alkalmatlan részeitől (mag, héj) fosszuk meg. Egy finoman gőzölgő meggyes rétes átka lehet egy benne felejtett mag. Almát csak egyben sülve hagyjuk a bundájában, ha szeletelve tesszük pl.: máglyarakásba, még véletlenül se hagyjuk rajta a héját. Ezek azok a hibák, amivel lépten- nyomon találkozom. Ízüket és belső adottságukat, a magunk részéről mindig igényességgel párosítsuk.
Variálhatóságuk végtelen: frissen szelve köretnek, krémlevesnek, karamellába vagy csokiba forgatva, sütemények töltelékéhez, piskótákhoz, fagylaltokhoz, hideg salátákhoz és krémekhez, tejszínhabbal, grillezve.

Babaséf

Banán
(Kcal=105, SzH=24)
Citrom ízű valóban nem létezik, és nem is fa, inkább csak faszerű a banán. Levelei egymásra borulva 3-5 méter magas áltörzset alakítanak ki. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van. Évente 50-70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz (tulajdonképpen áltermés). Érdekes, de a paprikához hasonlóan bogyó termése van. Átlagosan 10-15 cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök nőnek rajta, melyek közös száron helyezkednek el. A zöld banán hűtőtárolása 90-95% relatív páratartalmú térben, 14-15 °C hőmérsékleten, 10-20 napig, kamrában 5-10 napig lehetséges. Érett állapotban 13-16 °C-on tanácsos tartani, 13 °C alatt barnul. Banánkivitel szempontjából első helyen ma Ecuador áll.

Alma
(Kcal=30, SzH=7)
A betegségben elgyengült gyerekeknek –ahogy nekem is hajdanán- kekszmorzsával kevert reszelt almát készítettek az anyukák vagy a nagymamák. A gondoskodás mellett óriási szerepe volt és van abban, hogy a szervezet regenerálódni tudjon. Az alma kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, – ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben- tartalmaz ez a legtöbbször öklömnyi gyümölcs. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását.
Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatásai vannak az emésztőrendszerre. Az alma fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héj cellulóz része, aminek béltisztító hatása van. Így összességében egy jó nagy pirula!

Alma, az almafán :)

Alma, az almafán 🙂

Narancs
(Kcal=40, SzH=8)

Az év 365 napjából 360-on bármilyen formában ajánlom. Reggeli italként, szeletelve vagy éppen lekvárnak. A narancsbogyó külső és belső rétegét két héj fedi. A narancsos színűt „flavedó”-nak nevezik. Ez illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz. Közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle mártások, sütemények, gyümölcslevesekhez. A héj belsőbb, fehér rétege taplószerű, amit „albedó”-nak neveznek.
Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító hatású.
Egy pár sor erejéig említeném meg a kürasszó kérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő, különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a hires “Curaçao” néven ismert likőrt (kürasszó-likör), és a narancsos csokoládét is.

Görögdinnye
(Kcal=30, SzH=6)
A nyár egyik igazi slágere. Jól behűtve, két kézzel vagy bicskával szelve bármikor szívesen fogyasztjuk a forró nap elől elbújva.
Nem ismert hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnye szüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, melyet hieroglifával is megörökítettek. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.
Formája gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világoszöld csíkos (tigris mintás), húsának színe piros vagy sárga.
Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévő vitaminok nem jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.

Sárgadinnye
(Kcal=55, SzH=10)
A standard hideg előételek egyike a sárgadinnye aszúban, pármai sonkával. Felhasználása, mint minden más is, a fantáziánkra van bízva. Hideg krémlevesként, gyümölcsköretbe, vagy fagylalt kehelynek formázva is ötletes.
Héja lehet sima, rücskös, hálós vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. Egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. Tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, thiamin, fólsav és C-vitamin.
A sárgadinnye kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli a benne levő nagy mennyiségű ásványi anyag.
Jó hatást vált ki a hasi rész bármely, gyulladással kapcsolatos megbetegedésének gyógyításában: vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékony- és vastagbél határán lévő szájadék gyulladása esetén ajánlatos a sárgadinnye fogyasztása. A bél e szakaszának gyulladása főleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják. A kemény, rostos táplálék olyan károsodást okozhat a belekben, aminek következtében leszűkül a járat, illetve krónikus gyulladás jön létre, nem egyszer rák.

Sárga- vagy kajszibarack
(Kcal=50, SzH=10)
Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva megtartja vitamin és tápanyagtartalmát. Befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, illetve a mélyhűtéssel tartósított gyümölcsöt sütemények, torták, gyümölcsbólék ízesítéséhez használják, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas.
Egy íratlan mondás szerint: „amiből lekvárt lehet készíteni, abból pálinkát is”. Ettől eltekintve a jó pálinkát nem érdemes kihagyni, és fontos része az étkezésnek. Szerencsések vagyunk, mert többfélét készíthetünk sárgabarackból, nem úgy, mint azok, akiknek csak a banán jut erre a célra.
A kajszibarack esetében az őszibaracktól való megkülönböztetés érdekében került a szó elejére a “kajszi” előtag.

Őszibarack
(Kcal=40, SzH=9)
Alfonso jutott az eszembe, amikor a balatoni strandolót alakítja. Szürcsöl, szívogatja a magot, csurog a nyakán, a tarkóján a lé – elképesztő figura volt. Ezt az izletes gyümölcsöt többnyire nyersen vagy kompótként fogyasztjuk, de mártásnak és pácoláshoz is használhatjuk. Minden csonthéjas befőtt esetében javaslom, hogy a mag helyét mindig vizsgáljuk meg alaposan. Kínos lenne, ha valaki véletlenül ráharapna egy hegyes héjdarabkára. Az őszibarack legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack.

Citrom
(Kcal=30, SzH=2)
Ecet helyett citromlével savanyítva rendkívül ízletessé tehetjük egyes salátáinkat, de használhatjuk húsok pácolásához (főleg a mediterrán típusú, rozmaringgal, bazsalikommal összeállított pácsókban).
A citrom sárga héját lereszelve töltelékek, (mák, dió, túró mellé) levét tea, kávé, gyümölcslevesek, turmixitalok, puncsok, szószok, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használjuk.
A szárított héjat spirális szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari üzemekben használják fel. Otthon a legjobb a frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen.
A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és a véredényeket is regenerálja. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.
A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene.
A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója; megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula-, vagy avokádóolajjal elegyítve jó bőrápolószer. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.

Eper
(Kcal=35, SzH=7)
Mosás után egyből porcukorba mártva lehet csak igazán élvezni a lédús epret. Vegyes gyümölcslevesek, torták, hideg tejszínkrémek mindegyikéhez javaslom.
A szamóca a rózsafélék családjába tartozó, valamint a vadon termő, illetve a termesztett fajok gyümölcsének elnevezése. A termesztett fajokat gyakran hívják epernek.
A földiepernek jó előveteménye lehet a kertészeti növények közül: a fejes káposzta, a sárgarépa, a fejes saláta, a zöldbab, a zöldborsó és egyéb rövid tenyészidejű zöldségnövények. Szamócát szamóca után néhány évig talajfertőtlenítés nélkül nem szabad telepíteni, mert a kártevők felszaporodása és a talajuntság miatt, emelkednek a növényvédelmi kiadások, és csökken a termés mennyisége. Az istállótrágyát ajánlatos már az elővetemény alá bedolgozni alaptrágyaként. A talajt a telepítés előtt kora tavaszi ültetéshez ősszel, a későbbi ültetésekhez 4-6 héttel az ültetés megelőzően 25-30 cm mélyen kell szántani, vagy felásni.

SAMSUNG CSC

Friss, zamatos eper. Enni és lekvárnak is tökéletes.

Közönséges egres, vadegres, egres, büszke, piszke vagy köszméte
(Kcal=40, SzH=8)
A közönséges egres középnagy, 50-150 centiméter magas, szélesen elterülő cserje, ritkásan álló hosszú, vékony, szürkésbarna ágakkal. A levelek kettesével, hármasával, ritkábban ötösével elhelyezkedő hegyes tüskék hónaljában állnak, az utóbbiak hosszúsága elérheti az egy centimétert. A levelek szőrösek, kerekded vagy szív alakúak, tompán karéjosak.
A közönséges egres nyirkos és sziklás erdők, ligetek, cserjések lakója. A virágzási ideje április-május között van. A növény zöldes bogyótermése ehető, savanykás ízű. Mikor megérett, rozsdaszínű pöttyök láthatók rajta. Gyümölcsleves, krémleves, mártás elkészítéséhez, vadakhoz, halakhoz javaslom.

Grapefruit, más néven citrancs, a citrusfélék legfiatalabb tagja
(Kcal=35, SzH=7)
Az 1750-es években fedezték fel, valószínűleg Barbadosban. A pummelo és a narancs hibridjeként alakult ki, bár az elsőhöz közelebb áll.
Magyar neve a citrom és a narancs keresztezésére utal. Magas C-vitamin-tartalma és más vitaminok, biológiailag értékes tápanyagok, szervessav-tartalma miatt kitűnően javítja az étvágyat. Fanyar, kesernyés íze miatt kevésbé népszerű nyers gyümölcsként, de gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcskeverékek, limonádék, teák ízesítője lehet.

Körte
(Kcal=50, SzH=12)
A rózsavirágúak közé tartozó növénynemzetség; számos ehető gyümölcsű fafaj tartozik ide. Az emberiség legalább 3000 éve ismeri. Héja barnás, zöldes árnyalatú, ízét érettségétől függően enyhén savanykás és a mézédes jelzőkkel illethetjük. Körtepálinka készítésekor az üveget az ágra húzzák, amibe belenő a gyümölcs. Ha már elég érett a körte, ráöntik a pálinkát, majd lezárják az üveget.

Szőlő
(Kcal=80, SzH=18)
(Vitis) szőlőfélék családjának egyik sok fajt, és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. Bármely állapotában ajánlott fogyasztása, hazánk főbb bortermelő területeinek pedig kihagyhatatlan a látogatása.
Minden szőlő 6-40 szemből álló fürtökben rendeződik el. A szemek színe igen változatos, egy alfajon belül is eltérő lehet. Jellemző szín a fekete, a kék, az arany, a zöld, a lila, a piros, a rózsaszín, a barna, a barackszín és a fehér.
Felhasználásuk sokrétű: készülhet belőlük lekvár, gyümölcslé, bor vagy szőlőmag olaj.
A FAO adatai szerint a Föld területéből mintegy 75 866 négyzetkilométeren folyik szőlőtermesztés. A világ termésének körülbelül 71%-át borkészítésre használják, 21%-ot eladnak friss gyümölcsként, továbbá 2%-ot megaszalnak mazsolának. Kisebb hányadának levét édesítőszerként használják a cukormentes befőttekhez.
A szőlőhegyként használt területek évente 2%-kal növekednek. A világ legnagyobb szőlőtermelői, nevük mellett a termelésre használt terület méretével:

  • Spanyolország 11 750 km²
  • Franciaország 8640 km²
  • Olaszország 8270 km²
  • Törökország 8120 km²
  • Amerikai Egyesült Államok 4150 km²
  • Irán 2860 km²
  • Románia 2480 km²
  • Portugália 2160 km²
  • Argentína 2080 km²
  • Ausztrália 1642 km²
  • Magyarország 929 km2

A legfontosabb borszőlőfajták Magyarországon:
Fehér borszőlőfajták: Bianca, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Furmint (Tokaj, Tállya Somló), Hárslevelű (Tállya), Irsai Olivér, Juhfark (Somló), Kéknyelű, Leányka, Olaszrizling, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Rizlingszilváni (müller-thurgau), Sauvignon Blanc, Sárfehér, Sárga muskotály (muscat lunel), Szürkebarát (pinot gris, pinot grigio), Tramini, Cirfandli (Pécs), Zöld veltelini,

Vörös borszőlőfajták: Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Shiraz (syrah) Síráz városról elnevezve, Zweigelt, Portugieser (Kékoportó)

Egyéb borszőlők: Budai zöld, Csabagyöngye (vegyes hasznosítású, csemege- és borszőlő), Csókaszőlő, Kékmedoc, Kövérszőlő, Kövidinka, Kunbarát, Kunleány, Zala gyöngye, Zefír, Zengő, Zenit, Zeusz

Direkt termő szőlők:
Telepítésük tilos, illetve egyedi engedélyhez kötött, mivel a belőlük készült borok gyenge minőségűek, esetenként még az egészségre is károsak.
Delavári (Daleware), Izabella, Kurucvér, Noah, Otelló,

Festőszőlők: Bíborkadarka, Tícián, Turán
Csemegeszőlők:
A legfontosabb csemegeszőlő-fajták Magyarországon: Afuz Ali, Cardinal, Csabagyöngye (vegyes hasznosítású, csemege- és borszőlő), Favorit, Kozma Pálné muskotály, Mathiász Jánosné muskotály, Szőlőskertek királynője, Saszla (Chasselas)

webshop-banner