Pages Navigation Menu

Gyömbéres vaníliás felfújt recept

Bizonyíték, nem ígéret. Ennek a desszertnek ez a szlogen dukál. Fontos a finom vacsora, de egy tökéletes édesség mindent eldönt. Lehet szemet bekötni és tippelni, ki találja el a legjobban a másik száját.

 Hozzávalók 4 szuflé formához:

Babaséf

  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • nagyujjnyi gyömbérgumó (reszelve)
  • 1 zacskó bourbon vaníliás cukor
  • darált keksz
  • nádcukor, fahéj, vanília rúd
  • vaj

1., A felfújt készítéséhez nem feltétlenül kell szuflé forma. Elég olyan kis hőálló tálka, amiben ki lehet gőzölni a felfújtat. Utóbbi azt jelenti, hogy 2/3-ig forró vízbe tesszük és 180-190 °C-on kigőzöljük a sütőben.

2., A felfújt „gyártás” sűrű besamel készítésével kezdődik. Készítsetek világos rántást (olvadt vaj és liszt keveréke), amit forró tejjel öntsetek fel, így nem lesz csomós. Kis kézi habverővel közepes hőmérsékleten gyors keverés mellett keverjétek sűrű masszává. Amíg langyos nem lett, én beletettem egy kikapart vanília rudat. A sütő legyen „felfújt kész”: melegítsétek elő és tegyetek be egy magas tepsit félig vízzel töltve. Ebbe a medencébe kerülnek a formák.

3., Ha már langyos, valaki felverheti a tojásfehérjét.

4., Ezután jön a boszorkánykonyha. Keverjétek bele a besamelbe a sárgáját, a reszelt gyömbért, fél kávéskanál fahéjat, a vaníliás cukrot és egy evőkanál nádcukrot. Végül jöhet a tojásfehérje. Óvatosan, körkörös mozdulattal forgassátok össze a masszát a habbal.  Fontos, hogy teljesen keveredjen el, amíg már nem láttok fehér foltokat.

5., A szuflé formát vajazzátok ki és szórjátok meg először nádcukorral, majd darált keksszel. 2/3-ig töltsétek meg a formákat, majd egyszerre tegyétek be a sütőbe.

10 perc gőzölés után a formából desszertkanállal faljátok fel. Mind a kettő el fog fogyni és kb. 10 perc után várható a hatás.

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.