Pages Navigation Menu

Csokis-citromos kalács recept – Erdélyi recept alapján

Gondoltam, hogy lefotózom magam az első kalácsommal, de ritka hülyén néztem volna ki a tükörben a kezemben egy fonott kaláccsal. Az a legjobb rész, amikor az olvadt csokira és a citrom héjára egyszerre harapsz rá. Olyan, mint egy dögös koktél. A finoman édes, vajas kalács meg az a harang, ami az ízek után a fejedben kondul meg, de úgy hogy „-Úúr-is-ten, de fi-nom!”
Gratulálok! Templomban piáltál!

Erdélyi kalács recept alapján

Babaséf

Hozzávalók:

  • 35 dkg kalácsliszt (vagy finomliszt)
  • 5 dkg búzadara
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 2 zacskó bourbon vaníliás cukor
  • 3 kupak rum aroma
  • 1,5 dl meleg tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 db citrom
  • 1 tábla tortabevonó (étcs.)

1., Futtassuk fel az élesztőt a tejben és 3 kávéskanál cukorral.

2., Keverjük össze a lisztet, egy egész tojást, 2 tojássárgáját, a rum aromát, a vaníliás cukrot és a vajat. Ha az élesztő már „habosodik” öntsük a keverékre. Dolgozzuk össze alaposan, dagasszuk kb. 10 percen át, majd kelesszük a kétszeresére. (Kőttes tészta lesz) Kóstoljuk meg elég édes e tészta. Illatában rumos vajas, tapintásra levegősen könnyű legyen.

3., Vágjuk 3 darabra. Nyújtsuk őket csíkokra, mindegyik közepére szúrjunk csoki és citromhéj darabokat. Sodorjuk össze hurkákra, majd fonjunk belőlük kalácsot. Tegyük papírozott sütőlemezre és lefedve kelesszük minimum egy órát.

4., Kenjük meg vajas tojássárgával, majd 150 Celsius fokon süssük 15 percig, majd 130-on 25 percig, hogy szép barna legyen.

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.