Pages Navigation Menu

Csirkés csicseriborsó saláta – Csicsergő saláta recept

Miért jó a csicseriborsó? Mert olcsó és nagyon tápláló. 10 dkg csicseriborsó közel annyi kalóriát tartalmaz, mint ugyanennyi hús. Ezért a vegetárius étkezésben is jelentős szerepet játszhat. Érdemes vele kísérletezni, mert nagyon sokoldalú és színessé tehetjük étrendünket. Jó ötlet a téli ételekhez is és bárhol beszerezhető.

Recept 4 személyre:

Babaséf

  • 100 gramm csicseriborsó
  • 2 egész csirkemell
  • 3 db sonkahagyma
  • 200 gramm madársaláta (pl. Eisberg – céklás)
  • 50 gramm koktélparadicsom
  • 1 db sárgahúsú kaliforniai paprika
  • 1 db zöldhúsú kaliforniai paprika

Öntet:

  • 3 tojás sárgája
  • 3 dl oliva olaj
  • 2 dl tejföl
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom reszelt héja
  • Bazsalikom
  • Citromfű
  • Friss bors

1., Egy éjszakára áztassuk be a csicseriborsót, hogy szépen megdagadjon. Durván két-háromszorosára szívja magát, de még így is nyers, tehát meg kell főzni. Csinlájunk 2 kockából egy gyors húslevest és abban főzzük 20 percig. Innentől kezdve levesbetétként, zöldséges raguételekhez vagy éppen salátához is kitűnően használható. Nem régiben láttam az egyik szupermarketben, hogy közel 600 Forintot kértek volna egy 250 grammos csicseriborsó konzervért. Ne vegyük meg, mert a nagyobb piacokon ki lehet fogni olyan árust, akinek van, és 10 dkg kb 80 Forint! Nem mindegy!

2., Hogy az ízek jól összeérjenek, készítsük el az öntetet. Általában azt szoktam mondani, hogy a tartármártáshoz minden hozzávalót egyforma –alacsony- hőfokon használjunk fel. Most azonban gyors voltam, mert hamar az asztalon akartam látni az ötletem. Tehát a 3 tojássárgáját összekeverem az olivaolajjal, majd hozzáadom a tejfölt. Kb 2 decit, de az a lényeg, hogy krémesen sűrű legyen. Belereszelem a citrom héját és a két fokhagymát. Mielőtt behűteném, belevágom az egy-egy marék bazsalikomot és citromfüvet.

3., Ha az öntet már a hűtőben, vágjuk apróra a sonkahagymát. Ez azért jobb, mert nem annyira csípős. Vágjuk 2×2 cm-es kockákra a csirkét, így hamarabb átsül és szaftos marad. Hevítsünk oliva olajat és kezdjük el megpárolni a hagymát. 5 perc után adjuk hozzá a húst. Az eredeti görög fűszerkeverékemmel készítve nagyon ízletes lett, amiben: fahéj, ánizsvirág, zeller, szárított paprika, citrombors és koriander van. Nagyon ízletes, de kipróbálhatjuk egyszerű gyrosfűszerrel vagy majd az öntettel együtt. Fontos, hogy frissen fűszerezzünk, így élénkebb ízeket kapunk.

4., Készítsük el a salátánkat. Egy tálba tegyünk egy marék madársalátát. Azért választottam a céklás madársalátát, mert egyrészt szeretem, a másik ok, hogy szép színes lesz tőle a saláta. Rakjunk rá egy adagot a finom húsból, önözzük meg az öntettel és szórjunk rá egy marék csicseriborsót. Díszítsük kockáravágott paprikával és félbevágott koktélparadicsommal.

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.