Pages Navigation Menu

Csáky rostélyos recept átirat

A Csáky rostélyos egy elfeledett magyar étel, amit időnként jó lenne viszont látni az étlapokon. Amíg erre várunk, én újra gondoltam ezt a régi receptet. A rostélyos szó hallatán nem kell arra gondolnunk, hogy ez egy drága ebéd lesz. Erről szó sincs!
Nevét Csáky Sándor szakácslegendáról kapta. Az eredeti receptben lecsós tojásrántottával töltjük meg a húst. Tepsibe tesszük és lecsóban készre pároljuk. Kiszedjük a húst és a visszamaradt ragut tejfölös habarással sűrítjük. Tálaláskor vajas galuskával és paprikás mártással kínáljuk a töltött rostélyosokat. Három verziót dolgoztam ki, de végül az alábbi tetszett a legjobban. A többi variációt a recept végén olvashatod.

Hozzávalók 4 személyre:

Babaséf

  • 30 dkg marha rostélyos
  • 20 dkg zöldhúsú paprika
  • 15 dkg magyar édes paprika
  • 30 dkg paradicsom
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg metélt
  • 2 dl tejföl
  • 6 dkg füstölt házi szalonna
  • Olaj
  • Szárított erős paprika
  • Vegyes bors

Először pácolunk:
1., Vágjunk 6×6 cm-es ujjnyi vastag szeleteket, majd óvatosan, a klopfoló lapos felével klopfoljuk ki. Tisztítsuk meg a rostélyost a felesleges zsíradéktól

2., A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, tegyük egy tálba és öntsünk rá 1 dl olajat. Szórjunk bele egy fél kávéskanál szárított erős paprikát. Az előkészített hússzeleteket forgassuk bele ebbe a pácba és lefedve 18 órán át hűtőben tároljuk.

3., Vágjuk 1×1 cm-es kockákra a többszínű paprikát és a hámozott paradicsomot. Kezdjük el sütni a rostélyost és 2-3 perc után adjuk hozzá a pácban puhult fokhagymás hagymát, a sűrített paradicsomot és a vágott zöldséget. Közepes tűzön néha megkeverve pároljuk a húst. Aprítsuk fel a paradicsomot és a többszínű paprikát.Tegyük a hús szeletekre a zöldséget és a páchoz használt hagymákat.

csaky alap recept 2

4., Főzzük meg a tésztát. Aki velem tart az kezdjen el tésztát gyúrni, akik a hagyományosabb utat választják, az főzzön 4 adag metéltet.

tészta csáky recept

5., Kezdjük el rétegezni. Több féle magas falú tapsi létezik, akinek nagyméretű van, az ossza ketté alufóliával. Alulra egy réteg tészta kerül rá a hús ragu nélkül, majd újra tészta és végül a lecsó. Locsoljuk meg tejföllel és 180-200 fokon süssük meg.

6., Amíg sül, addig kockázzuk fel a szalonnát és pirítsuk meg. Ezzel szórjuk meg tálaláskor.

Mi volt a másik kettő? Azt mindenki tudja, mi az alapkoncepció. Megnéztem milyen hozzávalókból áll, és az eredeti ízt megcélozva újragondoltam az ételt.

1., Lecsóban párolt rostélyos tükörtojással tálalva és külön paprikás mártással leöntve.

2., Zöldséges omlett közé rakjuk az elősütött rostélyost és tejföllel leöntve tepsiben készre sütjük. Ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy kialakuljon bennünk az önálló recept alkotás, ahhoz jó kezdet, ha egy régi receptet átírunk.

Jó étvágyat!

Csáky rostélyos recept átirat - Újragondolt receptek

Csáky rostélyos recept átirat – Újragondolt receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.