Ételek menü

Citromos pisztráng recept

Pszt! Ráng!
Ez a szójáték a Besenyő család egyik epizódjából származik, amit a kicsi Evetke mondott, amikor a kezébe vett egy pisztrángot. Sütés közben jutott az eszembe és úgy gondoltam bedobom, hátha más is elneveti magát, ahogy én is. Pista bácsi asztalán nem volt ilyen fenséges étel, de most könnyen a családi asztalra varázsolhatjuk. A hozzávalók egyszerűek, könnyen variálhatóak és rendkívül egészséges fogást kerekíthetünk belőle. Aztán jöhet a Tepsi-kóla és a Bántott hús.
Az eredeti ötlet miatt egyszerűbb, ha 1 személyre írom a kalkulációt.

Hozzávalók: 

  • 1 pisztráng vagy 15 dkg halféleség
  • 1 fél citrom leve
  • Friss őrölt bors és só

Remoulade mártás 1 főre:

  • 1 tojás
  • 1.2 dl napraforgó olaj
  • Fél deci tejföl
  • 2 db csemege uborka
  • Fél kávéskanál tárkony
  • Fél evőkanál porcukor
  • Friss őrölt bors, só
  • 80-100 gr madársaláta
  • 1 adag fűszeres kenyér kocka:
  • 1 szelet hámozott kenyérszelet
  • 1 kávéskanál vaj
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma, zúzva
  • Fél kávéskanál kapor, só

1., Aki nem szereti a szálkás halakat, akkor válasszon mást, esetleg lazacot. Élő hallal kapcsolatosan annyit érdemes megjegyezni, hogy kifogás után 3-4 napig sima vízben kell tartani, így nem lesz pocsolya íze. Ez a félelem a pontyra igen jellemző.

2., A pisztráng mindkét oldalán ejtsünk 4 db egy centi mély vágást. A kés éle mindig a farok felé nézzen és durván 30 fokban legyen megdöntve vágás közben. Ez a művelet biztosítja, hogy a hal tökéletesen át legyen sülve. Sütés közben fehéres lé távozhat belőle, ami teljesen normális. Amikor a Balatonon dolgoztam szintén egyben, de bő olajban sütöttük meg. Akkor tanultam meg, hogy ha a farok és a hátúszó közé szúrok és nem jön ki belőle folyadék, akkor átsült a pisztráng. A kaszabolás után tegyük egy tálba, csavarjuk rá a citrom levét, őröljünk rá borsot és hagyjuk állni egy órát.
A pisztrángot sütés előtt vágjuk be.

3., Amíg a pisztráng áll, addig készítsük el a mártást, amit a fenti összetevőkből frissen vagy bolti félkész alapanyagokból is elkészíthetünk. Friss hozzávalók esetében a tojás és az olaj egyforma hideg legyen. Ha kész, tegyük hűtőbe tálalásig.

4., Hevítsük a sütőt 160-170 fokra. Halanként egy evőkanál olajban forgassuk meg. A hasüreget sózzuk meg jól és fektessük a tepsibe. Ha szépet szeretnénk, akkor nyissuk szét két-két ujjal a pisztráng hasát, így egyfajta talpat csinálunk neki és nem fog eldőlni sütés közben. Tegyünk a gerincre néhány vajdarabkát és öntsük alá a páchoz használt citrom levét. Előmelegített sütőben 15-20 percig süssük, és időnként locsoljuk meg a citromos szafttal.

5., Kész a mártás, kész a hal, és alaposan megmostuk, majd lecsepegtettük a madársalátát. Készítsük el gyorsan a fűszeres kenyér kockát, amivel bármikor feldobhatunk egy salátát. Olvasszuk meg alacsony hőmérsékleten a vajat, keverjük bele a fokhagymát, a kaprot és a sót. Ebbe az olvadt keverékbe dobjuk bele a kenyeret és hagyjuk, hogy egy kicsit felszívja a vajat, aztán forgassuk át és óvatosan pirítsuk meg a kockákat. Madársaláta…blugy-blugy

Tálaláskor ágyazzunk meg a salátával a halnak. Locsoljuk meg a Remoulade mártással, szórjunk rá egy marékkal a kenyérkockákból és az egészre fektessük rá a pisztrángot. Extraként sárga kaliforniai paprika kockát is szórhatunk mellé.
A recept bármilyen más hallal elkészíthető melegen és hidegen egyaránt.

Jó étvágyat!

citromos pisztráng

Citromos pisztráng recept