Pages Navigation Menu

Aranygaluska vanília sodóval recept

Inkább koncert láz, mert a hétvégén a Szigorúan Ellenőrzött Fazonok koncertje utáni hajnal csontig hatolt, és bizony egy kis meghűléssel küzdöm. De ez nem akadályozhatja meg azt, hogy drága olvasóimat egy régi családi recepttel ajándékozzam meg az első gyertyagyújtás alkalmából. Az aranygaluska vanília sodóval.

Hozzávalók 30×20 cm-es, magas falú tepsihez:

Babaséf

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanálnyi élesztő
  • csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Fél kávéskanál sütőpor
  • 10 dkg rámamargarin
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg dió

Néhány jó tanács a kelt tészták készítéséhez:
A kelt tészta nagyon kényes, fontos, hogy megfelelő szobahőmérsékleten dagasszuk, jól dolgozzuk ki, jól verjük fel a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy ahol kelesztjük, ne legyen se hideg, se túl meleg, mert hidegen a tésztánk keletlen marad, túl meleg helyen pedig az élesztőgombák megfőnek és nem emelkedik meg a tésztánk. A keletlen tészta nehéz és rugalmatlan. Az ideális kelesztési idő alatt a tésztánk kétszeresére nő. Ha túlkelesztjük, a tésztánk szétszakad, savanyú ízű lesz! Még mindig akarod ezt?:-)

Aranygaluska:

1., A diót ledaráljuk és összekeverjük ízlés szerint cukorral.

2., 1 dl langyos tejbe beleteszünk kb. 1 kávéskanál cukrot és az 1 evőkanálnyi élesztőt felfuttatjuk. A 2 tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáöntünk 1 dl tejet, amibe belekevertük egy pici sót. A szobahőmérsékletű 50 dkg lisztet egy tálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a tojásos tejet a felfuttatott élesztővel együtt. Félig nyitott tenyérrel jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, aztán hozzáöntjük az olvasztott, langyos margarint, tovább verjük és a maradék tejjel közepesen kemény masszát készítünk. Akkor dolgoztuk ki jól a tésztánkat, ha nem ragad se a tálhoz, se a kezünkhöz. Természetesen használhat konyhagépet az, aki nem vállalja be a dagasztást. A tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen kb. 1 óráig kelesztjük, míg a tésztánk a kétszeresére nem nő.

3., Ekkor deszkára borítjuk és könnyedén átgyúrjuk. Tenyerünkkel szétsimítjuk a deszkán kb. 1 cm-nyi vastagságúra, majd olvasztott vajba mártogatott apró pogácsaszaggatóval (vagy feles pohárral) szaggassuk ki. Vajazott sütőformában, tepsiben elhelyezünk egy sor szaggatott tésztát, meghintjük bőven cukrozott dióval és ezt ismételjük, míg van a tésztánkból. Tetejére is bőven kerüljön dió és meglocsoljuk olvasztott vajjal. Ezután újra kelesztjük kb. fél óráig a kétszeresére, majd előmelegített sütőben (180 fokon 30 percig) lassan sütjük. Tálaláskor nem vágjuk, hanem tépjük és vanília sodót adunk hozzá.

Vanília sodó recept

  • 3 tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 vaníliás cukor
  • 3 dl tej

És itt használhatjuk fel az aranygaluskából kimaradt 2 tojásfehérjét is!
1., A 3 tojássárgáját simára keverjük 10 dkg cukorral, 3 csomag vaníliás cukorral és egy kevés tejjel, majd hozzáadjuk a 3 evőkanál lisztet és simára keverjük, lassan hozzáadva a maradék tejet. Tűzre tesszük és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A 3 tojás + 2 kimaradt tojásfehérjét kemény habbá verjük és a forró vaníliamártásba forgatjuk. Tálaláskor a tépett aranygaluskát meglocsoljuk a forró sodóval. Mennyei!

Jó étvágyat! 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.