Pages Navigation Menu

Almalekvár, kesudióval, körtével, mézzel és vörös áfonyával recept

Már egy hónapja bennem volt az ötlet, hogy almalekvárt készítsek a kedvenc hozzávalóimmal együtt. Amerikában imádják a füstösen sült, apróra vágott marhahúst almaborral keverni és szendvicsben enni különféle salátákkal. A reggeli és a desszert mellett engem is az a húsos fogás érdekel a legjobban.

Hozzávalók kb. 5 (4 dl-es) üveghez:

Babaséf

  • 2,5 kg Golden alma
  • 0,5 kg Boscobak körte
  • 10 dkg vörösáfonya
  • 10 dkg kesudió
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl méz
  • 2 csomag dzsem fix
  • fahéj

1., hámozzuk meg a gyümölcsöket és hintsük be vékonyan az összes cukorral, hogy egy kis levet engedjen. Tegyük lábasba és kb 2 dl vízzel kezdjük el lassan főzni. A fazék négy „sarkába” dobjunk egy-egy darab fahéjat.

2., Ha már kezd puhulni, krumplinyomóval törjük kisebb darabokra, hogy a botmixer elbírjon vele. Mielőtt pépesítenénk, adjuk hozzá a két tasak dzsem fixet, így elkerülhetjük a „vulkán tevékenységet”, azaz míg nagyobb darabos az alma, nem fog forrás közben köpködni, szemben azzal, ha pépesítve forralnánk. Tehát keverjük össze alaposan és 2-3 percig rotyogtassuk. Na most jöhet a botmixer.

3., Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a vörösáfonyát és a kesudiót.

4., A mézet nem szabad forrón hozzáadni, mert károsítja, gyakorlatilag tönkreteszi a mézet a túl magas hőmérséklet. Ezért le kell hűteni 40-50 °C fokra. A méz mennyisége szubjektív. Ki milyen édesen szereti. Javaslom, hogy csak az alma savanykás ízét csökkentsük, ne legyen túl édes.  Főleg azért, mert így sült húsok mellé is kiváló lesz.

5., Nincs több lépés, mint az üvegezés. Mivel hűteni kellett, nem szükséges forró vízbe állítani az üvegeket. Nem fog elpattanni az üveg, ha mindegyikbe először csak egy kicsit teszünk.

Remélem, mindenki egyszerre látja a gondoskodást és a szórakozást a lekvár főzésben. Inspiráló pillanatokban a legmerészebb lekvárokat, gyümölcs-zöldség chutney-kat készíthetjük el.

Almalekvár kesudióval körtével mézzel és vörös áfonyával - Gyümölcs receptek

Almalekvár kesudióval körtével mézzel és vörös áfonyával – Gyümölcs receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.