Pages Navigation Menu

Afrikai harcsa java, cheddar sajtos sütőtök pürével és sült céklával

 

Az ünnepi asztalra sokan különlegességeket szánnak. Illeszkedjen a hagyományokhoz, de az sem baj, ha a megálmodott fogás illeszkedik az ünnep színeihez. Nos, itt egy ötlet. Nem kell hozzá sok minden és még mutatós is. Ráadásul szarvasi afrikai harcsából készül, aminek a legfinomabb részét készítjük el.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db szarvasi afrikai harcsa filé
  • 1 sütőtök
  • 15 dkg cheddar sajt
  • 2 db cékla
  • 10 dkg pisztácia
  • kb 2 dl 20%-os főzőtejszín
  • zsemlemorzsa

1., Először nézzük a technikai részeket. Nem kell megijedni, egyszerű. Az első a hőfok, amin a halat sütjük. A megszokott 180-200°C helyett állítsuk a sütőt 140°C-ra. Süthetünk egy próbát is, mielőtt élesben készítjük el ezt a meleg előételt, de a legfontosabb, hogy megismerkedjünk a halakhoz legideálisabb hőfokkal. Nem csak egy lassabb sütést eredményez, hanem finomabb ízt is. Ezen a hőfokon kb. 12-15 percig kell sütni a halat a sütőben. Ez sütő függő.

2., A harcsa javához (lent a rajz) a filét fektessük a vágódeszkára. Felülnézetből látható egy vöröses vonal a fejétől a farkáig, ennek mentén vágjuk ketté a filét (1.). Ekkor láthatóvá válik a halhús gyönyörű szerkezete. Ezután levágunk egy-egy kb. két ujjnyi csíkot a felezett filé belső széléről (2.), ezeket keresztben ketté vágjuk, hisz  4 személyre főzünk.

3., Most, hogy a technikai részen átestünk, maga az étel elkészítése nem is lesz olyan bonyolult. A sütőtököt vágjuk  kockákra és minimális vízzel (vagy levessel) főzzük meg. Turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot. Ha nagyon sűrű, akkor főzőtejszínnel óvatosan hígítsuk. Ízlés szerint sózzuk.

4., A céklát kesztyűben pucoljuk meg, majd vágjuk kis kockákra. Olajszóróval fújjuk le, majd sózzuk meg.

5., A harcsa java talpát és tetejét olajozzuk be, majd morzsázzuk be. Fektessük sütőpapírozott tepsibe. Mellé elrendezhetjük a kockára vágott céklát is, így együtt sülnek meg. A hal sütési idejéhez igazítottuk – vagyis kis darabokra vágtuk – a nehezen sülő céklát. Ez is egy trükk.

6., Amíg sül a harcsa, a pisztáciát tisztítsuk meg és vágjuk apróra.

Tálaláskor célszerű jól időzíteni, hogy a felszolgálás idejére süljön meg a hal. Alulra jöhet a cheddar sajtos sütőtök püré, erre egy kevés cékla kocka, majd a pisztáciával megszórt afrikai harcsa java.

Jó étvágyat kívánok!

Afrikai harcsa java, cheddar sajtos sütőtök pürével és sült céklával

Köszönöm, hogy megosztod.