Pages Navigation Menu

A marha és a sertés hús részei, felhasználása

A hazai húsfogyasztás – a hentesek véleménye szerint – csak a közkedvelt húsrészek zömét teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a sertés karaj, a csirkemell, és a marha lábszár után kevesen hasznosítják a vágóállatok egyéb nemes húsait. E tartalom arra szolgál, hogy tudjuk mit hol találunk, és ötleteket adjak, miből mit főzzenek családjuknak.Kellemes időtöltést!

A marha hús részei és felhasználásuk.

Babaséf

A marha részei.

A marha hús részei.

 

1., Nyak. Rendkívül finoman átszőtt, ennél fogva ideális pörköltnek, darálva ragukba,hamburgernek, de még tokánynak is kiváló.

2., Szegy eleje. Füstölve, párolva, lassan főzve levesnek.

3-5., A marha első combja, a stefánia vagy egyszerűbben a lapocka.Pörköltnek, gulyásba, töltve, és tokánynak.

4., A marha tarjája.Hasonlóan használjuk fel, mint a nyakat. Nyugodtan egy bodrácsba is kerülhetnek.

6-10. Szegy hátulja. Leginkább főzve, vagy füstölve. Sütni inkább a borjú szegy alkalmas töltve.

7., Magas hátszín vagy rostélyos. Szeletelve frissen sütve, grillezve, egyben sütve, göngyölve vagy töltve.

8., Itt helyezkedik az oldalas és a bélszín. Oldalas lassan sütve grillen, a bélszín érmékre szeletelve frissen sütve, vaslapon vagy grillen.

9., Lapos hátszín. Frissen sütve, töltve, egyben sütve, párolva.

11-12-13-15. A marha combja. Részei: felsál, gömbölyű felsál, fehérpecsenye, feketepecsenye, hegyes fartő, csípő fartő, hamis fartő, farok. Egyben párolva; farok levesnek, gulyásnak, pörköltnek; felsál töltve, tokánynak.

14., Lábszár. Gulyásnak, pörköltnek nyakkal keverve.

Érdekelne még közelebbről? Látogass el a Visegrádi Schef Grill Akadémia marhahús grill kurzusaira.

A sertés hús részei, és felhasználásuk.

A sertés részei.

A sertés hús részei.

 

1., Fej. Darabolva abárba, levesnek, vegyes pörköltbe.

2., Tarja, a sertés felhasított nyaka. Egyben sütve lassan; szeletelve vékonyan flekkennek, vastagon grillezve.

3., Lapocka. A sertés első combja. Egyben sütve, darálva vagdaltnak, kötözve sonkának.

4., Csülök. Füstölve bablevesbe, sütve Péknének, főzve pörköltnek.

5., Hosszú (fej felőli rész) és rövid karaj (farok felőli rész). Egészben és végtelen verzióban, szeletben, rántva, párolva, töltve.

6., Oldalas. Lassan sütve grillen, zsírban sütőben. Füstölve levesben főzve.

7., Dagadó. A sertés hasfala. Töltve népszerű, de jól kisütve, vékonyan szeletelve hideg sültnek is ízletes. Káposztába göngyölve lassan főzve.

8., Rövid karajban a szűzpecsenye helye. Egészben sütve, töltve, lecsóban párolva.

9., Comb. Részei: felsál, dió, frikandó, rózsa. Egyben sütve, szeletelve, párolva; felsál, diója frissen sütve.

10., Köröm. Pörköltnek, füstölve.

Jó étvágyat! 

Érdekelne közelebből? Látogass el a Visegrádi Schef Grill Akadémia sertéshús grill kurzusaira.

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.