Pages Navigation Menu

A kés használata

Alap kés fajták:
chefkés, kenyérvágó kés, tőke (hentes) kés, kínai vagy húsbárd, szeletelő kés, filéző kés, zöldséges kés, fenőacél.

Lássuk milyen vágó technikák vannak és hogyan tudod ezeket megtanulni.

Babaséf

  • a kés helyes használata: tartása és a biztos vágás; a nyél a mutatóujj tövében legyen (az nagyujjammal természetesen körbe fogom a nyelet, csak az ujjak elrendezése miatt mutatom így. A mutató ujjad pedig nem iránytűnek van!)
  • a kés hegyét nyomd a vágódeszkára; vágás közben és utána is a hegy mindig a deszkán marad.

Gyakorold a mozgást a deszkán. Fontos tudnod, hogy a vágás a kés tövében – más szavakkal -, a kezed alatt a legerősebb. A vágás csak akkor jön létre, ha a kés előremozdul! Ne csak a kés élére hagyatkozz, hanem vágj vele bátran.

 

Zöldségek vágása, aprítása, szeletelése
A kés használata, vágás, aprítás, szeletelés

Hagyma, petrezselyem vágás, aprítás:

  • 1., vágd félbe
  • 2., szeleteld fel, de közben fogd le a deszkára
  • 3., vágd be enyhén ferdén
  • 4., forgasd el 90 fokkal
  • 5., szeleteld fel, ezzel gyakorlatilag fel is kockáztad.

Miután alaposan megmostad,

  • 1., vágd le a petrezselyem szárát
  • 2., hajtsd félbe ahányszor csak tudod, de közben tartsd erősen.
  • 3., Szorítsd le a deszkára, majd sűrű vágásokkal vágd fel ezzel sok időt megtakarítasz.
  • 4., Vágd addig, míg elég apróra nem lesz . Ha profi díszítőnek akarod használni, vágd le egy harisnya végét és csinálj belőle egy kis zsákot, tedd bele a felaprított petrezselymet és kezd el tekerni, míg zöld levet nem enged a művelet végére könnyen szórható lesz. A zsákban maradt eltávolítását késsel is végezhetjük, de optimális esetben minimális lesz a veszteség.
Zöldfűszerek, metélőhagyma, de akár újhagyma esetében javaslom, hogy szerezz be egy nagy pengéjű konyhai ollót. Gyorsabb eredményt érsz el, ha a markodba szorítod és így vágod fel apróra. Az sem utolsó szempont, hogy nem kell vágódeszkát sikálnod a zöld foltok után.

Vissza a konyhába

Uborka szeletelése karikára: 1., hámozás után fogd le az uborkát az asztalra 2., a kés hegye legyen a deszkán 3., az ismert vágó mozdulattal vágj bele az uborkába 3., egyenletes mozdulatokkal kezd el szeletelni.

Burgonya szeletelés hasábokra 1., hasonló a módszer, mint a répánál.

Sárgarépa szeletelés kockára:

  • 0., hámozás
  • 1., fogd le a deszkára
  • 2., annak érdekében, ne ugorjon meg a kezed alatt, vágj le egy vékony szeletet hosszában.
  • 3., fektesd rá, majd hosszában kezd el felvágni
  • 4., a szeleteket vágd fel hasábokra, majd kezd el egyenlő kockára vágni.

 

Nem vágunk a levegőben! A hozzávaló vagy az étel legyen mindig stabilan a vágódeszkán.

Megfelelő kés a vágáshoz vagyis, ha csak korrekciót hajtasz végre – mondjuk egy díszen-, ne a nagy késsel tedd. Apró mozdulathoz, kisméretű kést használj.

 

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.