Pages Navigation Menu

Márton napi libasült tejszínes vörös lencsével recept

A hagyományos Márton napi libasült az én elképzelésem szerint került az asztalra. Természetesen akinek nem jön be az üde tejszínes vörös lencsével című recept kíséret, az készítsen hozzá tört krumplit és párolt káposztát. A lényeg úgyis változatlan marad. Libát sütünk!

Recept 2 személyre:

  • 2 libacomb
  • 10 dkg vörös lencse
  • 2 szál szárzeller
  • 1 dl főzőtejszín
  • Metélőhagyma
A vörös lencse nem igényel áztatást, ezért gyorsabban elkészíthető, mint barna testvére.

Lépesek a következők:

1., Főzzük elő a libacombokat. A libacomb előkészítéséhez kattints ide.

2., Elkészítjük a vörös lencsét. Érdemes előző este megfőzni a libát, mert a gazdag ízvilágú főzővíz kitűnő a vörös lencse megfőzéséhez. Egy lábasba tegyük bele az átmosott vörös lencsét, majd rövid lében főzzük kb. 25 percig. Közben folyamatosan pótoljuk a folyadékot.

A szárzellert vágjuk kisméretű kockákra, és amint kezd puhulni a lencse, adjuk hozzá. Öntsük fel tejszínnel és addig főzzük, amíg a felesleges víz ki nem párolódik belőle. Ezt kavarással is elősegíthetjük. Ezzel az eljárással nem kell lisztes sűrítést használnunk.

3., Megsütjük a libát. A libát tegyük sütőlemezre, borsozzuk és öntsünk rá fűszeres (vagy sima) olajat. Aki tradicionálisra vágyik olvasztott liba zsírral süssön. Grill módba kapcsolva a sütőt, süssük 6-8 percig. Akinek gázos grillje van, az hevítse 180-200°C környékére. Sütés közben locsolgassuk a libát, hogy ne csak feküdjön a zsírban, vegye magába az ízét.

A kedvenc fűszerünket vágjuk apróra és sózzuk be. Hagyjuk 1 órára magára, hogy a só kiszívja az illóolajokat. Ettől erősebb lesz az íze amikor az olajba kerül.
Márton napi libasült tejszínes vörös lencsével recept - Szárnyashús receptek

Márton napi libasült tejszínes vörös lencsével recept – Szárnyashús receptek

Jó étvágyat!

Köszönöm, hogy megosztod.