Pages Navigation Menu

Pásztor pite újratöltve

Egy-egy beszélgetés alkalmával sokszor kapom meg azt a kérdést, hogy honnan tudom, hogy jó lesz-e, amit csinálok. Nos, úgy vélem, hogy minél többet főz valaki, minél több tapasztalta van a hozzávalókról, fűszerekről, annál biztosabb a dolgában. Nem csak sejti, hogy x fűszer illeni fog egy ételbe, hanem tudja. És ehhez a tapasztalathoz a gyakorlás visz el. Pont erről szól ez a weboldal is. Merjünk kísérletezni, új ízeket kipróbálni, és ne fulladjunk bele a rutinba, mert akkor csak nyűg lesz a főzés. Sok olyan tétel van, amit nem elég egyszer megcsinálni, sajnos 1000 is kevés. Ilyen a steak vagy a hal, de ez egy másik téma. Ez a receptem is egy ilyen kísérlet eredménye, véletlenül született.

Mielőtt még bárki megijedne, nem magamnak akarok benyalni, csak szeretném megosztani a folyamatot. Az utóbbi évek szakmai tapasztalata is az, hogy keveset próbálkoznak az emberek. Minél többféle hozzávalót kellene kipróbálni és minél többféleképpen. Akárhogy is nézzük, minden kérdésnek az a vége, hogy nem főznek eleget az emberek. Nem a rutin, hanem a konkrét tapasztalat hiányozhat. Vajon ez milyen lesz sütve? Vajon ez jó lesz a süteményembe? Sok olyan tétel van, amit nem elég egyszer megcsinálni, sajnos 1000 is kevés. Ilyen a steak vagy a hal, de ez egy másik téma.

Sok sertéspörkölt megmaradt a hétvégéről, valamit csinálni kellett belőle. Nagyon szeretem a Sheperd’s Pie-t, vagyis a pásztor pitét. Azt kell tudni róla, hogy a britek egyik bárány étele. Burgonyapüré közé vagy alatt sütik meg a bárány ragut, de pite tésztában is készítik. Az első bekezdésre visszatérve azt gondoltam ki, hogy a pörköltet kevés paradicsom pürével engedem fel, majd apró répakocka és zöldborsó kerül bele. Egy pite formát kivajaztam, majd – ha már pásztorok, meg kukoricás, meg jószág- darált kukorica pehellyel szórtam meg, de vastagon. Erre jött a tuningolt ragu, majd spenótos burgonyapürét pakoltam rá, amibe egy kis sajtot is tettem. Ez nem lehet így rossz. Nem lett.

Hozzávalók 8 adaghoz

  • kb. 750 g kész sertés pörkölt
  • 300 gramm paradicsompüré
  • 1 db répa, apró kockára vágva
  • 50 g zöldborsó (kb. egy maroknyi)
  • 6 db közepes főzőburgonya (amiből burgonyapürét készítünk)
  • 1 doboz fagyasztott iglo darabolt spenót (vagy friss)
  • 50 gramm vaj, 3 gerezd fokhagyma (a burgonyapüréhez)
  • +20 g vaj a formához és 3 marék kukoricapehely

Ha összeraktál mindent, akkor 200 °C-on 25-30 percig süsd. Jó étvágyat!

sheperds pie

sheperds pie

 

Köszönöm, hogy megosztod.