Pages Navigation Menu

Sajtos Kijevi afrikai harcsa

Nagyon rövid vita zajlott arról, hogy most kijevi vagy kievi? Az ukrán főváros Kiev, de magyarul Kijevnek ejtjük az „I” és az „E” betűk kimondásakor képződő „J” beszédhang miatt. Ha egy étlapon Kievi csirkemellet írna valaki, akkor is el lehetne fogadni.

A Kijevi csirkemell vagy kotleta de-volyay po-kievski, 1928-ban jelent meg egy akkori szovjet szakácskönyvben. Hamar siker lett és a legelőkelőbb szállodák étlapján találta magát. 1937-ben egy amerikai újság lehozta a receptet, amit egy akkori orosz étteremből kaptak, amit Chickagó-i Korvettnek hívtak. Tulajdonosa egy korábbi ezredes volt Vladimir Yaschenko. Az 1946-os The New York Times hasábjain is megjelenő kijevi csirkemell volt az utolsó ráadás, hogy végérvényesen is ez lett az akkori szovjetunió – ma már csak Ukrajna – jelképe.

A rövid történelmi áttekintés után, újragondolva szarvasi afrikai harcsából készítettem el ezt a nagyszerű receptet.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg szarvasi afrikai harcsa filé
150 gramm minőségi vaj
1 csokor petrezselyem (én fokhagyma ízű snidlinget használtam)
4 szelet füstölt sajt
Só, fehérbors
Házi morzsa, liszt és tojás a panírozáshoz.

Az elkészítés egyszerű és nagyszerű. Fűszervajat csinálunk, és azzal töltjük meg a vékony szeletre vágott harcsát. De! Sok receptből kimarad az a technikai rész, hogy az elkészült fűszervajat (fűszerekkel, citrommal kikevert olvadt vaj) a húsba töltés előtt le kell fagyasztani. Ezt úgy a legjobb csinálni, hogy egy zacskóba tesszük (vagy habzsákba) a fűszervajat. A sarkára egy kisujjnyira tág nyílást vágunk, és azon keresztül nyomjuk ki a vajat vékony hengerekként. Fagyottan könnyebb tölteni és nem olvad fel olyan gyorsan sütés közben. A vaj köré szeletelt sajtot vagy sonkát is lehet tekerni. Ha ezzel megvagyunk, mehet a panírba.

Kijevi csirkemell töltelék

Kijevi csirkemell töltelék

A házi kenyérmorzsát már magasztaltam párszor. Mutatós és rusztikus megjelenése miatt olyan élmények érhetnek bennünket, mint a nagyobb darabban maradt ropogós kenyérhéj darabok.

Sajtos Kijevi afrikai harcsa

Sajtos Kijevi afrikai harcsa

Mivel ritkán sütök bő olajban, ezért most is sütőben lett sütve. Csupán annyi olajat használtam, amennyivel lefújtam kívülről a batyukat.

Sajtos Kijevi afrikai harcsa

Sajtos Kijevi afrikai harcsa

Jó étvágyat kívánok!

Köszönöm, hogy megosztod.