Pages Navigation Menu

Paradicsomos hagymás rákragu recept

A címben említett polip „pörkölt” legendás. Kb. 18 évvel ezelőtt jártam először Görögországban. Tudtuk, hogy a tenger gazdag polipokban. Évekkel később már fejlett felszereléssel vágtunk neki a halászatnak, de nem tudtuk, hogyan kell előkészíteni. A helyiek nem használnak szigonyt hozzá, csak egy kiszuperált tűzkaparót vagy a kezüket. Kora reggel a nyugodt vízben kell polipra lesni. Figyelik a nagyobb köveket és egyszerűen kikapják az alatta magbúvó kis jószágokat. Mielőtt megharapná a kezüket, kidobják a partra. Ezután párszor tisztességesen egy kőhöz vágják, hogy kimúljon. Kitépik a csőrét, a belső szerveket, majd keresnek a part mentén egy jókora lapos követ. Ezen körkörös mozdulatokkal addig dörzsölik a kövön, amíg le nem jön a bőre. Közben többször is átmossák a tengerben, így konyhára kész állapotban – hófehéren – mehet is a lábasba.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 30 dkg főtt garnéla – gharidhesz
  • 3-4 fej hagyma – kremidhi
  • 3-4 db paradicsom – domata
  • 6 gerezd fokhagyma – szkordho
  • Rozmaring, oregánó, bazsalikom, só
  • Olíva olaj – eleoladho
  • Fekete olajbogyó – eljesz

1., A recept lényege, hogy rengeteg hagymát vágunk össze, amit friss, hámozott paradicsommal, fokhagymával és oregánóval ízesítünk. Vízzel felengedve alaposan összepároljuk.

2., Az első lépés elé egy fortélyt csentem a receptbe. A rákot forró olajban mindkét oldalán 1-1 percig sütöttem. Mellé egy rozmaring ágat dobtam. Ettől és a ráktól egy erősen fűszeres, rák ízű olajat kaptam, amin már el lehet kezdeni a zöldségek párolását.

3., A rákokat természetesen csak a végén tettem bele, amikor a hagyma már kellően megpuhult. Néhányat félretettem a tálaláshoz.

4., Na, akkor tálaljunk. Egy mélytányérba vagy cserépedénybe tegyünk a raguból. Tetejére jöhet néhány garnéla, olajbogyó és friss bazsalikomlevél.

Az eredeti polipos verzió leginkább egy hal-ízű zúzapörköltre emlékeztet. De nagyon finom!
Kínáljunk hozzá frissen sült tiripitát.

Jó étvágyat! 

Paradicsomos hagymás rákragu recept - Görög recept

Paradicsomos hagymás rákragu recept – Görög recept

Köszönöm, hogy megosztod.