Pages Navigation Menu

Piskótatekercs recept – Az igazi!

1 db 30 cm-es hozzávalói:

  • 5 db tanyasi tojás
  • 100 gramm porcukor
  • 100 gramm liszt

A tanyasi tojást még egy tollnyomással kihangsúlyoznám. Apró golflabdányi lengyel, spanyol, stb. tojásokból nem lehet jól sütni. A piacokon a termelők elérhető áron kínálják a szép magyar, méretes tojásokat. A teszkós tojás olcsó, de mérete miatt feleannyit ér, mint egy darab házi tyúktojás. Utána számolva már nem is olyan olcsó. A döntés mindenkinek szíve joga.

1., A megmosott, hűtött tojásokat válasszuk szét, és a fehérjéket kevés sóval verjük kemény habbá.
2., Hevítsük a sütőt 170 Celsius fokra.
3., A sárgákat keverjük össze és adjuk a habhoz a többi hozzávalóval együtt. Ha kristálycukrot használnánk, mert előfordulhat, hogy nincs otthon porcukor, akkor először a lisztet adjuk a tojás után a habhoz. A piskótatészta állaga keményebb lesz, ami megakadályozza, hogy a cukor lesüllyedjen a keverőtál aljára.

4., Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a piskótatésztát, majd hablapáttal, vagy kanállal simítsuk 2 cm vastagságúra a masszát.
5., 10-12 percig süssük.
6., Készítsünk elő a tepsinek megfelelő méretű tiszta konyharuhát. Fedjük be sütőpapírral. Borítsuk rá a megsült piskótát. Óvatosan, de gyorsan szedjük le róla a sütőpapírt. Kenjük meg ízlés szerint krémmel vagy lekvárral. Arra készüljünk fel, hogy tekerés közben a piskóta kilöki a felesleget.
7., FONTOS, hogy csak akkor lesz tekercsünk, ha még meleg állapotában tekerjük fel. Az első hajtás kicsi – a közepe lesz a tekercsnek -, szinte összecsípjük a piskótát. Ne legyünk szívbajosak, határozottan hajtsuk meg.

8., Csomagoljuk be sütőpapírba, majd tiszta konyharuhába és szobahőmérsékleten, majd lehűlve hűtőben tároljuk használatig vagy fogyasztásig.

Gyerekkoromban édesanyám rendszeresen készített piskótatekercset, amit tejszínes gesztenyekrémmel töltött meg. A külsejét is ezzel kente meg, majd leöntötte olvasztott csokival. Tálaláskor jó nagy adag tejszínhabbal majszoltuk el.

Jó étvágyat!

Piskótatekercs recept - Az Igazi! - Kedvenc Sütemények

Piskótatekercs recept – Az Igazi! – Kedvenc Sütemények

Köszönöm, hogy megosztod.