Pages Navigation Menu

Csülkös bableves cipóban recept

Mi más kerülhetne az asztalra Húsvétkor, ha nem főtt-füstölt sonka. Amióta meg tudom fogni a villát, mindig ez volt a főfogás vasárnap, hétfőn, kedden…Viccet félretéve, remélem a hús főzőlevéből mindenkinél ízletes csülkös bableves készül, a főtt húsból pedig különleges egytálételek. Rögtön itt egy családi recept.

A családi recept fontos kifejezés, mert szeretném kihangsúlyozni, hogy Mi így szeretjük.

Hozzávalók: 

  • 1 db csülök
  • 20 dkg menyecske bab
  • 20 dkg virág bab
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 szál répa
  • 5 gerezd fokhagyma
  • Babérlevél, őrölt kömény, kakukkfű

1., A megtisztított, megmosott babot előző este beáztatjuk, hogy hamarabb megfőjön. A csülköt hideg vízben kezdem el főzni, és addig ki sem veszem a lábasból, míg ki nem tudom húzni a csontot. (kb. 3 óra)

2., Amikor kész van, kiveszem a csülköt, félreteszem és a főzővízbe beleteszem az előző este beáztatott babot. Szeretek többféle babot használni. A mennyecske olyan, mint az életben: sokáig kell főzni, hogy puha legyen, ezért ezzel kell kezdeni. A virágbab gyorsabban elkészül. Beleejtem a bab mellé a hagymafejet és 3 fokhagyma gerezdet.

3., Amikor megpuhult a bab, világos rántást készítek 3 dkg zsiradékból és 3 kanál lisztből. Nem kötelező a zsír, ha valaki nem szereti, de 3 dkg nem a világ. Nálam a tegnapi hússütésből maradt egy kis zsír a tepsiben, az pont jó lesz ehhez.
Serpenyőben megolvasztom a zsírt, hozzáadom a lisztet, majd annyi levet, hogy szűrőn át hozzá tudjam keverni a leveshez. Egyet forr és kész.
Ízesítés képpen a forró levesbe nagyon apróra vágott sárgarépát és 2-3 gerezd fokhagymát raktam.

A tálalásról a fénykép mindent elmond. Mi így szeretjük!

Jó étvágyat! 

Csülkös bableves cipóban recept - Sertéshús receptek

Csülkös bableves cipóban recept – Sertéshús receptek

Köszönöm, hogy megosztod.