Pages Navigation Menu

Töltött tök Schef módra recept

Remélem még sokan emlékeznek a Falugyűlés című kabaréra. Az egyik epizódban Kató néni és Márton bá’ az idei termésről beszélgetnek. Az öreg Márton szomszéd hangos szóval jelenti ki, hogy: „..bezzeg az én tökömnek nincs párja!”. Erre Kató néni csak annyit mond, ”Az a maga baja!”
Na, ennyi humor után térjünk rá az eheti fogásunkra, melynek fő hozzávalója – ha még nem derült volna ki – a tök. Sokan úgy szokták elkészíteni a töltött tököt, hogy kettévágják és tetszés szerint darált húsos töltelékkel sütik meg.
A Schef módozat lényege, hogy nem vágjuk ketté, hanem egyben hagyjuk és csirke húsos rizzsel töltjük meg. Na de nézzük részletesen.

Hozzávalók 4 személyre:

  •  1 db tök (lehetőleg olyat válasszunk, aminek a formája egyenletes)
  •  30 dkg csirke mell
  •  100 gramm főtt rizs
  •  0,5 liter tejföl
  •  2 evőkanál teavaj
  •  Kapor, só, bors
  •  Hántolt tökmag vagy mag koktél

1., Hámozzuk meg, majd vágjuk le a tök szár felőli végét, egy kb. kétujjnyi szeletet. Egy evőkanállal szedjük ki a tök belsejét. Nem bonyolult mozzanat, csak arra figyeljünk, hogy ne maradjon benne mag. A másik zárt végét vágjuk laposra, hogy meg tudjon állni a „lábán”.

2., A csirke mellet vágjuk 1×1 cm-es kockákra. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk vajat, és kezdjük el benne sütni a csirkét. Fűszerezzük sóval és fehér borssal. Mivel apróra vágtuk a csirkét hamar átfog sülni, ezért 5 perc sütés után adjuk hozzá a főtt rizst.

3., 3 kávéskanál tejfölt és egy evőkanálnyi frissen vágott kaprot adjunk hozzá. Keverjük össze és zárjuk le, nehogy elillanjon a kapor ereje.

4., Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kész töltelékkel töltsük meg a tököt, és tegyük egy tepsibe. Nem kell az egészet kibélelni alufóliával, elég egy kis darab alá.
Tipp: ha egy-két órára pihenni hagyjuk, sokkal jobban átveszi a töltelék ízét a tök.

5., Sütőtől függően 15-20 percig süssük. Közeledve a 15. perchez egy hústűvel szúrjuk meg. Ha könnyen átmegy, akkor ne süssük tovább. Legyen az a tök ropogós, finom erőteljes ízű. Ráadásul a kapor aromája sem tűnik el.

6., Tálaláskor szeleteljük fel, öntsük le tejföllel és pirult magokkal díszítsük meg.

Ha olyan fűszert használunk, melynek aromája jellemzően csak egy ideig érezhető, akkor próbáljuk ehhez időzíteni lépéseinket. Elképzelhető, hogy nagyon jó ötletek kerülnek az asztalra, de valamiért nem jelenik meg az étel identitása. A legritkább hiba a rosszul időzített fűszer használat. Erről bővebben a a Fűszerek menü pont alatt.

 

Jó étvágyat!

Töltött tök Schef módra recept - Tök receptek

Töltött tök Schef módra recept – Tök receptek

Köszönöm, hogy megosztod.